Jump to content

Nem ezen az egy napon múlik, mégis jól esik a figyelem

2017. 02. 14. 17:00

Az ünnepeink legnagyobb része mély, múltba gyökerező, ősrégi hagyományokat, szokáselemeket tartalmazók. A Valentin-nap azonban egyáltalán nem tartozik ezek közé, sokaknak emiatt nem is számít igazi ünnepnek. Mégis ünnepeljük, vagy mégsem?

Hazánkban az 1990-es évektől kezdett egyre népszerűbb lenni Valentin-nap, vagy Bálint-nap. Szent Bálint a szerelmesek védőszentje, ezen túl azonban az epilepsziások és a lelki betegek védőszentje is. Az ókorból eredő ünnep főleg az angolszász országokban terjedt el. Ilyenkor apró figyelmességgel fejezik ki egymás felé szeretetüket, szerelmüket. Amerikában nagy divat ezen a napon meglepni a szeretett személyt, és ezt mi átvettük. Sokak számára már eleve az nem szimpatikus, hogy egy másik hagyományt bevonunk a sajátunkba. Mintha nem lenne amúgy is elég saját ünnepünk. Azért kell ünnepelnünk nekünk is február 14-én a szerelmet, mert Amerikában az a szokás? Ráadásul a szerelmet kötelezően egy napra kell koncentrálni? Sokan tehát így tekintenek a szerelmesek napjára.

Még ha jól tudjuk, hogy ez kevésbé jeles nap, mint más ünnepeink, és még ha nem is történelmi időkbe visszanyúló, ősi hagyományokat felelevenítő szokásról van szó, akkor is megajándékozhatjuk szerelmünket valami aprósággal. Ha megfeledkezünk Valentin-napról, olyan, mintha a szerelmünket felejtenénk el. Egyértelmű, hogy egy kapcsolat nem attól lesz működőképes és jó, hogy ezen az egy napon vásárolnak-e egymásnak valamit, vagy sem. Mégis jól esik, ha a társ kap egy kis plusz figyelmességet, és viszont kapunk mi is. Ez kinek nem esik jól?

Ha nem is vagy odáig a Valentin-napi csöpögésért, szolidan mégis érzékeltetheted szerelmeddel, hogy figyelsz rá, és az ünnepnapon is eszedbe jutott. Inkább a figyelmesség kifejezése ez. Nem kell óriási ajándékra gondolni.

Kedves férfiak! Higgyétek el, a hölgyek sem arra vágynak, hogy Valentin-napon toronyórát kapjanak láncostól. Ha azonban elfelejted a szerelmesek napján megköszönteni, akár egy bonbonnal, egy szál virággal, bármi kis jelképes ajándékkal, magadra hívhatod a haragját.

Nekünk, nőknek pedig azt kell belátni, hogy sokaknak nem mond semmi különöset a február 14-i dátum. Ha kapunk valamit, az csak jó, hiszen szerelmünk eszébe jutottunk. Ám ha nem, akkor sem dől össze a világ. A Valentin-nap lényege nem a kötelező ajándékozásról szól, ne is a világnak való megfelelési kényszer legyen a hangsúlyos. Sokkal inkább egy önzetlen gesztus legyen.

Mindenkinek jól esik a figyelem, pláne, ha azt a párjától, a szerelmétől kapja. A párkapcsolatok azonban nem a Valentin-nap megünneplésétől függnek. Ha mégis, ott nagy a baj. Sok kapcsolatban a szeretet kifejezése az ajándék minőségében és értékében mérhető. A kifelé és másoknak való magamutogatás, a másoknak való megfelelés a lényeg. Való igaz, hogy mivel minden ember különböző, így az értékrendek is eltérnek egymástól. Míg valakinek egy tiszta szívből jövő "SZERETLEK!" szó értékesebb, mint bármilyen ékszer vagy ajándék, addig másoknak az egy elcsépelt, semmitmondó szó, ha nincs mögötte valami ajándéktárgy. Ám az ajándék is csak akkor éri el igazán a hatását, ha az szívből jön.

Mindegy, hogy melyik csoportba tartozol, de ha van szerelmed, akkor becsüld meg és szeresd minden nap.

(Forrás: marmalade.hu | history.com, pinterest.com, proessaywriter.net/képek)