Jump to content

Ha túlságosan felpörögtél, olvasással nyugtasd le magad

2016. 12. 30. 19:00

Az év végi őrületben, az ajándékozási láz végeztével le kell csendesednünk. Találnunk kell olyan pillanatot, amikor magunkba tudunk fordulni. A karácsonyfa díszlik, a hűtő roskadásig tele a maradék ünnepi ételekkel. Mikor pihenj egy kicsit, ha nem most?

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a két ünnep között nem kell dolgoznod, akkor foglalkozz magaddal, a lelkeddel, az egészségeddel. Annyiféle kikapcsolódási lehetőség kínálkozik. A televízió, az internet adta lehetőségek kellően a székhez ragasztják az ember fenekét. Ha azonban az elméd pallérozását akarod szolgálni, akkor érdemesebb beiktatni az olvasást. Nem arról van szó, hogy ezután mellőzni kell az életünkből az audiovizuális eszközöket, csupán csak annyi, hogy mérsékelni kell. Az olvasás az a hobbi, amely nemcsak az agyadat edzi, de egyben a betegségek kialakulásának kockázatát is mérsékeli. Ha pedig beteg vagy, akkor felgyorsítja a gyógyulást.

Az ünnep egy része már lecsitult. A szilveszter előtti napokban, de igazából bármikor találhatsz magadnak alkalmat arra, hogy a gondolataidat, a szervezetedet lenyugtasd olvasással. Ha csak kikapcsolódásra, csendre és nyugalomra vágysz, a legjobb tevékenység az olvasás. A fizikai pihenéshez is kiváló, de az agy igencsak mozgásban van olvasás közben. Ahogy az izmaink fejlődése érdekében is mozogni szükséges, ugyanúgy kell az agyunkat is edzeni. Az olvasás a szellemi hanyatlás ellenszere is lehet. Szakemberek vizsgálata is ezt bizonyítja. Amikor olvasunk, az agyunk felfogja és értelmezi a betűket, amelyeket szavakká összeállva értelmet adnak egy mondatnak, történetnek. Amikor egy könyvet vagy újságot olvasunk, adatokat, neveket, helyszíneket memorizálunk. Kapcsolatokat fedezünk fel a szereplők között, amelyeket elraktározunk annak érdekében, hogy később is értsük a történetet. Az agyunkban ilyenkor az agysejtek között új kapcsolódások alakulnak ki. Az újak mellett a régiek megerősödnek és ez edzéssel karban tartod a memóriádat. Azt tudtad, hogy aki rendszeresen olvas, annál jóval kisebb az esélye annak, hogy élete során kialakuljon az Alzheimer-kór? Ezt is orvosok bizonyították. Újabb érv az olvasás mellett.

El sem hiszed, hogy milyen jót teszel, ha naponta akár csak fél órára is, de leülsz és olvasol. Már közhely az, hogy mennyire felgyorsult a világ és benne a mi életünk is. Ha a felpörgésben le tudsz állni annyi időre, hogy egy újabb fejezetet, néhány oldalt elolvass a megkezdett könyvből, vagy újságot veszel a kezedbe és átolvasod, már eltereled a figyelmed a napi gondokról, az olvasás során új ötletet kaphatsz. Egy érdekes könyv olvasásakor kicsit más dimenzióba kerülhetünk. Azt éled át, amit a főhős. Elgondolkodsz azon, hogy vajon mi lesz a történet vége, te hogy oldottad volna meg a helyzetet. Egy könyv arra sarkallhat, hogy életedben is változtatásokat hajts végre, másképp csináld, mint eddig. Utat mutathat kritikus helyzetben, és a depresszió ellen is hatásos gyógyír lehet. Emellett pedig csökken a vérnyomásod, a pulzusod is. A stresszhormon szintje is mérséklődik, így olyan pihenőidőt biztosítasz a szervezetednek, amely kihat későbbi egészségedre.

(Forrás: marmalade.hu | hellawella.com, inspiredaily.co.uk, giphy.com/képek)