Jump to content

Van az pont, amikor fel kell függeszteni

2016. 11. 15. 19:00

A sport mindennapi életünk része kellene, hogy legyen. Bármilyen mozgásforma megfelel, csak élvezzük azt. Azonban van az a pont, amikor el kell gondolkodni azon, hogy ki kell hagyni a sportot.

A futás az egyik legolcsóbban kivitelezhető mozgásforma. A környezet, a természet adott, ahol futni lehet. Nem véletlen, hogy ennyire sokan adják fejüket a futásra. A lényeg, hogy élvezni kell ezt a mozgást. Vannak azonban olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy egy időre fel kellene függeszteni a futást. A betegség kellemetlenségekkel, kényelmetlenségekkel jár. A hétköznapi elvégzendő dolgok is sokkal nehezebben teljesíthetők akkor, ha valamilyen betegség gyötör. Fontos a mozgás, fontos a sport és az egészség, de érezned kell a saját határaidat. Egy betegséget ki kell pihenni, akár feküdni is, mert a terhelés csak tovább súlyosbítja az állapotot.

Aztán persze azzal is számolni kell, hogy az előző napi izomláz még érezteti a hatását. Ha arra még több kilométer futást terveztél másnapra, lehet azzal szembesülsz, hogy néhány méter megtétele után nem bírod tovább. Ha szúró fájdalmat érzel a lábaidban, csípődben, derekadban, érdemes aznap szüneteltetni, hogy nehogy nagyobb baj legyen belőle. Egy nap, esetleg néhány nap pihenő elég lesz arra, hogy helyrejöjjön a fizikai állapotod.

Sok területen helyt kell állunk nap, mint nap. A kimerültség bármelyik életkorban jelentkezhet. Habár a futás fizikai megterhelést jelent, mégis utána kellemesen felpörgeti a testet és a lelket is. Ám ha legyengült állapotban akarjuk szervezetünket terhelni, lehet nem a pozitív hatását fogjuk érezni. Elképzelhető, hogy a kitűzött távot lefutod, mégsem érzed magad tőle kiegyensúlyozottnak, elégedettnek.

Aztán persze vannak azok a napok, amikor nem is lett volna érdemes felébredni, mert annyira nem sikerül semmi sem. Igenis vannak kimondottan rossz napjaink, amikor semmi sem jó, legalábbis így éljük meg. Egy kellemes futás lehet hogy helyre rakja benned az érzéseket, és lendületet ad a napodnak, azonban ha úgy érzed, hogy arra sem vagy képes, teljesítsd csak a táv felét.

Érezni kell a határainkat és észre kell venni szervezetünk jelzéseit. Minden áron nem kell teljesíteni a szokásos távot. Van, hogy az embernek pihenni kell agyban, lélekben és fizikailag is. Meg kell tanulni felismerni a test jelzéseit és hallgass rájuk.

(Forrás: marmalade.hu | drjpau.wordpress.com, theyummymummyclub.com/képek)