Jump to content

A szervezet dehidratáltságának hihetetlen következményei

2016. 11. 05. 21:27

Az Institute of Medicine egészségügyi lapban megjelent cikk izgalmas, és meghökkentő tényeket közöl, melyek a test dehidratáltságának okából fakadnak. Nem is gondolná, milyen kellemetlen problémákat okozhat, ha nem iszik elegendő vizet.

A csapvízfogyasztás meglepő hátulütői mellett, a vízfogyasztás izzadásra gyakorolt hatásáról, vagy épp a levegőből előállított folyadékról is olvashattak már a biokalauzon, és most egy újabb vizes érdekességgel bővül a téma.

A szervezetnek átlagosan napi 9 pohár vízre van szüksége az optimális működéshez. Aki ezt elmulasztja, számos negatív mellékhatásnak teszi ki magát ugyanis, a dehidratáltság többek közt egészségügyi problémákat, a metabolizmus stagnálását, koncentrációs zavarokat idézhet elő.

Na, de haladjuk szépen sorjában.

A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás csökkenti a vesekő, húgyúti és vastagbél rák kialakulásának esélyét. Azonban ha nem ügyel arra, mennyit iszik, többet árthat magának, mint gondolná.

Dr. Howard Murad, a The Water Secret című könyvében ezeken túlmenően arra is rámutatott, hogy az ideális vízmennyiség mellett a szervezet anyagcsere folyamatai felgyorsulnak, míg a napi előírt mennyiség negyedének elfogyasztása esetén ez a folyamat nagyban lelassult.

A londoni egyetem tanszékének kutatói azt az összefüggést állapították meg a vízhiány és agyműködés között, hogy a koncentráció képessége nagyban csökken, ha nincs elegendő folyadék a szervezetben. A megállapítás alapjául egy kísérlet szolgált, mely során az önkénteseket két csoportra osztották (hidratált, dehidratált), s egy probléma megoldós játékban kellett résztvenniük. Az a csapat teljesített jobban, akik hidratáltak voltak.

A vízhiány a fent említettek mellett, felgyorsítja a ráncosodási folyamatot, és gyakoribb evési késztetést ébreszt. Az utóbbit egy 45 főt bevonó kísérlettel bizonyították. A kísérlet során megfigyelték, hogy azok, akik 2 dl vizet fogyasztottak az étkezés előtt, 75-90 kcallal fogyasztottak kevesebb ételt.

Végül, de nem utolsó sorban a medfordi Tufts Egyetem kutatói egy kísérlet során (egy 60 perces aerobik óra folyadékpótlás nélkül) bebizonyították, hogy azok, akik nem fogyasztanak elég folyadékot sokkal ingerlékenyebbek, morcosabbak, frusztráltabbak, mint akik hidratáltak.



(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pixabay.com)