Jump to content

Lelki erősítés

2016. 10. 22. 19:00

A mai világban az egyik legnagyobb kincs a kellő határokkal rendelkező önbizalom. Habár a média világszerte tele van túlzott önbizalmú személyekkel, de a mindennapi élet hőseinek is szüksége van erre.

Minden embernek vannak problémáik, hiszen nagyon sok hatás ér minket nap, mint nap. Van, hogy ezek annyira összegyűlnek, hogy maguk alá is temetnek. Egyáltalán nem mindegy, hogy a folyamatok milyen gyorsan zajlanak le a személyekben, és hogy mennyire hat ki az életükre és teljesítményükre a krízis.

A lelki erősség sokat segíthet abban, hogy nehéz helyzetekben milyen gyorsan találjuk meg a megoldást. Az erős és egészséges önbizalom szükséges, ennek fejlesztésére is van lehetőség. Sőt ennek erősítéséhez külön ágazat is kiépült, így úgy tűnik, hogy bárki könnyen növelheti önbizalmát, ha megfelelő helyről kér segítséget. Ehhez azonban nem szükséges más segítségére hagyatkoznunk, hiszen a megoldás bennünk van, csakis bennünk.

Az önbizalom ahhoz szükséges, hogy felismerjük kik és milyenek vagyunk valójában. Ha ez egyértelművé válik, akkor magabiztosak leszünk. Az önbizalom alapját azonban az igazi önértékelés adja. A stabil és igazi önbizalommal teli ember kibírja a megpróbáltatásokat is, vagyis amikor éles helyzet adódik, akkor megkeresi a megoldást, és nem összeomlik.

A legfontosabb, hogy ne más szavát hallgassuk meg arról, hogy milyenek vagyunk, hanem saját magunkat kell értékelni, ráadásul nagyon őszintén. Az önbizalmunkat a helyes önértékelés adja meg. Ha bízol és hiszel magadban, ha képes vagy bármire, akkor van önbizalmad. Márpedig ha van önbizalmad, akkor van egy olyan belső erőd, amely arra késztet, hogy merj bátor lenni. Az önbizalom egyfajta hit, magunkba vetett hit, amellyel elnyomhatjuk és uralkodhatunk a félelmek felett. Ezek visznek előre.

Az önbizalom nem helyettesít tudást, és képességeket, ezeknek egyben kell összhangban lennie. A túlzott önbizalom, aminek instabil vagy nem létező az alapja, nagy álca, amely hamarabb lelepleződik, mint gondolnánk. Az önhitegetéssel cifrázott önbizalom mit sem ér. Le kell mélyre menned magadban és színt kell vallanod, hogy utánanézz, bevalld magadnak milyen vagy, hol tartasz, mennyit érsz. Számos pozitív és negatív tulajdonságunk van, és a rosszakat sem kell elfeledni, sőt, azonban meg kell látni az erősségeinket is.

(Forrás: marmalade.hu | performanceinmind.co.uk, skillsuccess.com, yourtango.com/képek)