Jump to content

Mikor és hogy illik látogatni?

2016. 10. 20. 17:00

A babavárás nagy örömet okoz a szűk családi körben is, de örülnek más rokonok, barátok és ismerősök is a jó hírnek, hogy új tag fog érkezni. Amikor pedig hírt kapunk, hogy megszületett a baba, látni szeretnénk. Mikortól illendő egy apróságot és szüleit meglátogatni?

Alig várjuk, hogy a családi vagy baráti körünkbe végre megérkezzen az újszülött. Ha sokat várt a család a gyermekáldásra, akkor azért vagyunk türelmetlenek, hogy a picit lássuk, ha még mi állunk a családalapítás előtt, akkor pedig azért izgulunk annyira. Egy újszülött érkezése felkavarja a kedélyeket, azonban az első hat hét arról szól a kisbabának és a kismamának, hogy összeszokjanak, kipihenjék a szülés és a születés fáradalmait, a sebek gyógyuljanak, a napirend valamennyire kialakuljon. Ezt az első hat hetet nevezik gyermekágynak, amely időszakban egyáltalán nem illik meglátogatni a babát és családját. A szűk családra természetesen ez nem vonatkozik, mert nagyon sok helyen a nagymamák, testvérek segítenek a nemrégiben szült anyukának a háztartás vezetésében, esetleg a másik gyermek(ek) ellátásában, gondozásában. A letelt hat hét után várható a meghívás. Ha olyan viszonyban vagyunk a családdal, akkor valószínűleg el is hívnak magukhoz. Mielőtt azonban egyeztetnétek időpontot, át kell gondolni, hogy egészségügyi állapotunk megfelelő-e ehhez. Ami nekünk jelentéktelennek tűnő megfázás, az a baba számára veszélyes lehet, ugyanis a pici immunrendszere még gyenge, ezért jóval védtelenebb minden betegséggel szemben.

Ha felvettük a családdal a kapcsolatot, elhívtak babalátogatóba, akkor érdeklődjünk afelől, hogy mire lenne szükségük. A baba méretének, nemének tekintetében lehet vásárolni olyan ruhadarabokat, amelyből sosem elég. Egy pici baba naponta sok pelenkát és ruhát elhasznál, ezért ezekből nem lehet eleget vinni. Kiváló gondolat és ötlet, ha házilag készített étellel lepjük meg a családot, az édesanyát. Ha az első baba születik meg, pláne nagy segítségnek bizonyul a friss és egészséges, tápláló étel. A kismama első hetei igen kimerítőek lehetnek, így minden olyannak nagyon örülnek, ami megkönnyíti a napjukat. A szoptatós kismamák megfelelő táplálkozása létszükséglet a baba érdekében is, de arra nagyon figyelni kell, hogy ha friss ételt viszünk, abban ne legyen olyan alapanyag, amely túlzott gáztermelődést okoz.

Habár legfőbb vágyunk, hogy kezünkbe vehessük a babát, első lépésként a kézmosást kell megejtenünk. Az édesanya megkérdezése nélkül nem szabad felvenni és megpuszilgatni a picit. Érdeklődjük meg az édesanyától, hogy nem bánja-e.

A babalátogatás idejére ne vidd magaddal a saját kicsi gyermekedet. Amúgy sem illik órákig maradni, hiszen a babát táplálni kell, ehhez a kismamának és a kisbabának is nyugalomra, elvonulásra van szüksége.

Ha éppen arra jársz, és kedved támadna benézni a családhoz, újból meglátogatni a babát, az nem ildomos. A későbbi találkozásokat ugyanúgy illő időpontot egyeztetni.

(Forrás: marmalade.hu | nursingshow.com, rawstory.com/képek)