Jump to content

A zene világnapjára

2016. 09. 30. 18:00

Október elseje nemcsak az egyik őszi hónap legelső napja, hanem a zene világnapja is. 1975 óta minden október elsején a világ legnagyobb zeneművészeti alakjaira emlékszik a világ. Yehudi Menuhin kezdeményezésére vált világnappá ez a nap, amelynek lényege a zeneművészet népszerűsítése, és a népek közötti barátság, béke erősítése.

Kodály Zoltán gondolataival élve:

„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

„A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.”

David Bowie így látta:

„Az általam írt dalok értelmezései néha sokkal érdekesebbek, mint amit én akartam a dallal mondani.”

Eltoh John:

„A zenének gyógyító ereje van. Képes arra, hogy órákra elterelje az ember figyelmét magáról.”

Bruno Marstól:

„A zene nem matematika. A zene természettudomány. Addig kevergeted a dolgokat, amíg fel nem robbannak, vagy hihetetlen főzet nem lesz belőlük.”

Már Platón is kitűnően megfogalmazta:

„A ritmus és a harmónia hatol be legjobban a lélek belsejébe.”

Nem kell, hogy a zene legyen valaki hivatása, mégis meglátja benne az igazat, mint ahogy Czeizel Endre is tette:

„A zene belső harmóniát adhat, mert "kidalolhatja" az ember a fájdalmát és örömét.”

Csitáry-Hock Tamás gondolata:

„A zene gyógyít... Nyugtat, békességet ad. A lágy dallam elvarázsol, békét hoz a szívedbe, elfelejtesz mindent. Árad feléd, árad beléd. Szétárad benned, feloldja a félelmeket, aggodalmakat, a fájdalmakat. Megnyugtat. Megnyugtatsz. Mert te vagy a zene. A dallam. A legszebb. Ez a dallam árad felém, amikor meghallom hangodat. És szeretem a hangodat. Szeretem hallgatni. (...) Betöltesz, megnyugtatsz, elvarázsolsz. Meggyógyítasz. A legszebb zenével. Önmagaddal.”

Popper Péter is a zene lényegére hívja fel a figyelmet:

„Hagyjuk hatni magunkra a naplementét, egy hegyet, egy fát, virágot, állatot. Ha zenét hallgatunk, átmenetileg felejtsük el a zeneszerzőt, a karmestert, az egyes hangszerek szólamait - adjuk át magunkat csak a hangzásnak.”

A zene világnapjának megteremtőjétől – Yehudi Menuhin – egy gondolat:

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.”

(Forrás: marmalade.hu; thedj.co.uk, pexels.com, clipartpanda.com/képek)