Jump to content

Csupa erő, csupa izom, és sokat elárul egészségedről

2016. 09. 27. 17:00

Külsőnkkel viszonylag sokat foglalkozunk. Megnézzük, hogy jól áll-e az öltözékünk, rendezett-e a frizuránk, nincs-e a smink elkenődve, de csak ritkán nyújtjuk ki nyelvünket, hogy megnézzük, milyen állapotban van, pedig sokat elárul az egészségünkről.

A nyelvünk egy csupa izomból, ízlelőbimbóból álló érzékszerv, amely idegvégződésekkel van tele. Ezt igazán akkor tapasztaljuk, amikor véletlenül ráharapunk és feljajdulunk a fájdalomtól. Ritkán tekintünk a nyelvünkre úgy, mint érzékszerv, pedig az, hiszen fő feladata az ízek érzékelése, de nyelvünkkel forgatjuk a szánkban az ételt és a hangok képzésében is nagy szerepe van. A nyelv gyökén lévő dudorok az immunrendszer hatékonyságát szolgálják.  A nyelvünk főleg izomszövetből áll, alakja és mozgékonysága is különleges.

A nyelv betegsége általában nem csak a nyelvre kiterjedő betegség, hanem olyan belgyógyászati megbetegedés, amelynek részjelensége a nyelv gyulladása. Okozhatja gombás fertőzés, cukorbetegség, vitaminhiány. Ha baktérium okozza a nyelv elváltozását, a lepedékképződést, akkor sem biztos, hogy csak a nyelvre terjed ki a gyulladás, hanem hatással lehet az egész szervezetre is.

Ha nem fáj, ha nem kellemetlen, ha nem látványos az eltérés nyelvünkön, akkor nem is kap nagy figyelmet ez a szervünk. A fehér lepedék, amely a nyelvet lefedi, az mindig egészségügyi problémát jelez. A legáltalánosabban a fehér lepedéket Candida albicans gombás fertőzés okozza, amelyet megfelelő kezeléssel meg lehet szüntethetni. Ha azonban mégsem tűnik el a folt, akkor gyanút adhat a nyelvrák előtti állapotra. Ez ellen is tenni lehetne, hiszen a megfelelő szájhigiénia, a vitaminszegény táplálkozás, a dohányzás és az alkohol nagyban elősegíti ennek a betegségnek a kialakulását. Magyarország népességénél pedig sajnos nagyon magas a szájüregi rosszindulatú elváltozások száma, és a legrosszindulatúbb ezek közül is a nyelvrák.

Ha nyelv felülete vörös, fehéres, szürkés színű a felülete váltakozik, gyulladt és duzzadt, az a vitaminhiány legáltalánosabb jele.

A száraz és érdes nyelv jele a kiszáradásnak. A magas lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségek során a szervezet vízkészlete lecsökken, és ha nem pótoljuk a folyadékot, akkor az a nyelvünkön is nyomot hagy. Fokozottan oda kell figyelni a folyadékháztartásra.

A repedt nyelv, a rossz szájíz és lehelet az A- és B2-vitaminok hiányára utal. A repedésekben megülhet az ételmaradék, amely a rossz szájszagot okozza. Használjunk nyelvkaparót, vagy a fogkefével is érdemes a nyelvünket megtisztítani.

A szürke lepedékkel borított nyelv emésztőszervi betegségekre utal, amelyet diétával, immunerősítő készítményekkel, sok folyadékfogyasztással helyre lehet hozni.

Ezeknek a betegségeknek az elkerülése érdekében érdemes évente kétszer fogászati szűrésen részt venni. Ha a fenti tüneteket valamelyikét észleljük, orvoshoz kell fordulni.

(Forrás: oralanswers.com, vitalrecord.tamhsc.edu/képek)