Jump to content

Korábban is probléma volt, most is az

2016. 09. 22. 19:00

A függőségek életeket tesznek tönkre. A legtöbben az alkoholban találják meg a kábulatot, a mentsvárat, mások drogokhoz nyúlnak, hogy a valóságot tompítani tudják. Korábban is kábultak az emberek, vajon akkor mitől?

Hazánkban a drogok fogyasztása nem volt általános az 1900-as évek közepén, sőt. Az első drogfogyasztással kapcsolatos haláleset 1969-ben történt. Ez időben a hippivilág és az azt vallók számítottak deviáns magatartásúnak, párhuzamosan megjelent a kábítószer-fogyasztás, amely csak rontotta az előítéletet. Olyan szabálysértés volt ez a ’70-es években, hogy rendőrség kezelte a drogos ügyeket. Szó sem volt prevencióról, gyógyításról vagy rehabilitációról. A drogfogyasztók szokását a diáklázadások és a hippi korszak következményének tartották. Amikor hazánk a szocializmus időszakát élte, a klasszikus drogok egyáltalán nem jutottak be az országunkba, de kerestek mást, ami kábítja a tudatot, így a szipuzás vált elterjedtté. A ragasztószereket nejlonzacskóba nyomták, és a zacskót a fejükre húzva szívták magukba. Az 1970-es években forgalomban volt egy gyógyszer, amelyet a Parkinson-kóros betegek gyógyítására használtak, ez a Parkán volt. Csakhogy nem mindig betegek szedték ezt a pirulát, ugyanis az egészséges ember szervezetére úgy hatott, mintha apró bogárkák rohangálnának mindenfelé, amerre néznek, a lábuk alatt süppedni kezdett a talaj. A román készítményű szer még durvábban hatott, ezért azt többen is használták. Ha azonban hozzá akartak jutni a román készítésű gyógyszerhez, azt csak csempészés útján, illegálisan tudták megtenni. Amikor ez kiderült, szigorították a gyógyszerek kiadását. A leleményes emberek azonban találtak megoldást, amelynek egyik hatóanyaga az alkohol volt és azt kombinálták kodeinszármazékkal. Az 1980-as években már a máktea fogyasztása ejtette kábulatba a magyart.

A különböző társadalmi csoportokba tartozó hazai állampolgárok más-más drogot használtak. A kispolgári lét elől menekülő fiatalok egy része gyógyszerezte magát, mások mákteát ittak, a hippik gyógyszereztek és szívtak, volt, aki „csupán” alkoholba fojtotta bánatát. A kábítószer-használat tehát már az 1960-as évek közepén jelen volt Magyarországon, de a szocializmus időszakában ezt tabuként kezelték. Hiába készültek el filmek és írások ebben a témában, azokat betiltották. Azok a fiatalok is azért nyúltak az alkoholhoz és /vagy a drogokhoz, mert nem akartak a nagy átlaghoz tartozni, így lázadtak a rendszer ellen.

(Forrás: cnn.com, wisegeekhealth.com/képek)