Jump to content

A memória frissítésének lehetőségei

2016. 09. 21. 19:00

Betetted a hűtőbe a kenyeret és a kenyértartóba a tejet? Reggelente éppen csak a fejedet nem hagyod otthon? Elfelejtkezel fontos dátumokról, eseményekről? Pedig lehet az elmét csiszolni ételekkel és feladatokkal is.

Az agyműködéssel foglalkozó szakemberek tanácsait érdemes használni, ha egyre többször fordul elő, hogy elfelejtesz fontos dolgokat, és szétszórtnak érzed magad. Sokak számára jelent probléma a nevek megjegyzése. A névmemória és a megfelelő arc társítása nem mindenkinél működik jól, kellemetlen pillanatokat lehet megélni emiatt. Ha ezen akarsz változtatni, akkor memorizáld a nevet és az arcot együtt, erősen koncentrálj. Magadban készíts a névről és az arcról is egy-egy pillanatképet és idézd fel a jellegzetes vizuális jegyeket. Mondjuk vörös haj, anyajegy az arcon, elálló fül, majd ezeket a képeket alkalmazd az asszociáció segítségével, mert segít a bevésésben.

Ha megismerkedsz egy új személlyel, és a neve fontos, akkor a bevésődés érdekében használd is a teljes nevét, de legalább a keresztnevét a beszélgetések során. Természetesen úgy kell megoldani, hogy ne menj az ember agyára, de ez segít megjegyezni és elraktározni a nevet, valamint az arccal együtt vésődik be elmébe.

Leterhelt és pörgős életet élünk. Naponta számos dátum és időpont kavarog az agyunkban, amelyeket meg kell jegyeznünk, időben le kell adnunk, alá kell írnunk, teljesítenünk kell. Sokak az okostelefonjukba, noteszukba jegyzetelnek, de még így is érdemes az agyunkba is vésni ezeket a dátumokat. Csakhogy néha nehéz ezt megvalósítani, ezért ha van egy fontos dátum, vagy időpont, akkor képzeld magad elé az adott tevékenységet. Ez lehet egy üzleti találkozó, baráti összejövetel, fogászat, bármi, képzeld azt, hogy már benne vagy. Idézz fel jellegzetes hangokat, tárgyakat a közelben. Segít megjegyezni a fontos időpontot.

A sport hasznos, a memóriát is serkentő tevékenység. A mozgás által nemcsak a testedet, de az agyadat is mozgásban tartod, aktivizálod. Számos étel megvédi az agyat a szellemi hanyatlástól, úgymint, étcsokoládé, bogyós gyümölcsök, spenót, fokhagyma, avokádó, dió, tengeri halak, étcsokoládé, kávé. Emellett a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is fontos.

Nem csak fizikai erőnlétünket kell erősíteni, hanem érdemes megdolgoztatni az agyunkat is rejtvényekkel, fejtörőkkel, memóriajátékokkal. Az alvás sem csak a testünkre hat, hanem az agyra is. A nap során megélt információk akkor épülnek be leginkább az elménkbe.

(Forrás: linkedin.com, redorbit.com/képek)