Jump to content

Fáradtság, sápadtság és egyéb tünetek a vashiány árnyékában

2016. 08. 29. 17:00

Talán gyermekkorodban neked is kellett vastablettát szedned azért, mert vashiányos voltál. Ez egy olyan gyakori állapot, amely azért alakul ki, mert az élelemmel nem kerül be elég vas a szervezetbe. Nemcsak gyermekkorban fordul elő, hanem a kismamák egy részét is érinti.

Hazánkban is nagyon gyakori hiányállapot a vashiány, amely a csecsemők, a gyermekek, a serdülők és a várandós nők körében gyakori. Az utóbbi két réteg számára különösen fontos a vas megfelelő pótlása, hiszen a serdülők és a magzatukat kihordó édesanyák esetében gyors növekedés tapasztalható. Ilyenkor fokozottabban szükség van a vas megfelelő pótlására.

Szervezetünk a vasat 20-30 százalékban elraktározza a májban és a csontvelőben, és akkor alakul aktív vassá, amikor szükség van rá. Ez azt jelenti, hogy a szervezet 70-80%-a aktív vas, vagyis mozgósítva van.

A vashiányos állapot gátolja a szervezet hibátlan működését, hiszen vas nélkül a tüdő nem képes az oxigénfelvételre. Vashiányos állapotban az oxigénszállítás sem működik megfelelően, ezért jellemző tünetei a gyengeség, az aluszékonyság, a fáradtság, sápadtság. Levertség jellemzi már reggel a vashiányban szenvedőket, és nem csak fizikailag levertek, hanem szellemileg is. Fejfájás, ingerlékenység, étvágytalanság és még számos tünet is felmerülhet. Igazán laboratóriumi vizsgálattal lehet következtetni a vashiányra. A vashiányos állapot nem egyik pillanatról a másikra alakul ki.

A vasat pótolni kell, ez nem vitás, mert a vérszegény állapot tünetei kellemetlenek. Csakhogy ennyi nem elég. A vassal együtt B4-, B7-, B9- és B12 vitamint is be kell vinni a szervezetbe. A vas nem szívódik fel, ha nincs C- és E-vitamin jelen. Ez azt jelenti, hogy a vas önmagától nem tud beépülni a szervezetbe. Olyan vastartalmú készítményt kell választani, amely a vas mellett a további fontos vitaminokat is tartalmazza. Természetesen orvos állapítja meg, hogy milyen készítményre van szükség. Ha gyógyszert kell szedni, az már kórosabb vashiányra utal. Ha ez az állapot nem súlyos, akkor megfelelő táplálkozással pótolni lehet a vashiányt. Érdemes fogyasztani fokhagymát, póréhagymát, sárgabarackot, mazsolát, aszalt gyümölcsöket, mézet, fekete- és piros, ribiszkét, cseresznyét, csipkebogyót, málnát. Ha az étrendbe folyamatosan beépítjük a spárgát, brokkolit, spenótot, kelkáposztát, karalábét, káposztát, hüvelyeseket, mákot, diót, mogyorót, mandulát, tojássárgáját, vörösbort, májat akkor meg is szüntethető a vashiány.

(Forrás: interactive-biology.com, wisegeek.com/képek)