Jump to content

Egészséges optimistának lenni

2016. 07. 25. 19:00

Számos nehézségbe ütközünk életünk során. Némelyiket könnyebben megoldjuk, más feladatok megoldása sokkal nagyobb érzelmi és fizikai erőpróbának bizonyul, mint azt gondoltuk. Sokat segíthet bármilyen helyzetben az optimizmus.

Filozófiai kérdést vetnénk fel, ha azt kérdeznénk, hogy a világ jó-e vagy rossz. A pesszimisták szerint mindenhol ott van a rossz a világban. Ezzel szemben az optimisták azt vallják, hogy valóban vannak nehézségek és problémák a világban, de az mind csak átmeneti, és azért vannak, hogy átugorjuk, megoldjuk azokat. Az optimizmus nem azt jelenti, hogy felelőtlenül teszik dolgukat, mindenen és mindenkin átgázolva. Az optimista ember nem gátlástalan, csak úgy látja a világot, hogy a problémák átmenetiek, van egy pont, amelyen túl a probléma megoldódik. Ennek határát az optimisták másképp látják, ezért is van az, hogy minden csalódás ellenére újból és újból megpróbálnak valamit.

Az ember pszichéje és pszichikai működése az évezredek alatt alakult ki, formálta az evolúció. Ha belegondolunk az is nagyfokú optimizmusra vall, hogy a nagy felfedezők, az új területet, életteret kereső törzsek útra keltek. Vándoroltak az ismeretlenbe, semmit nem tudván arról, merre mennek, és milyen veszéllyel fognak találkozni. Az emberiség történetében mindig voltak olyan optimisták, akik merték vállalni a kockázatot. Ilyenformán az optimisták, akik mertek lépni, cselekedni, kockáztatni, jó esetben sikerre vitték, más esetben meghaltak, vagy nagy szegénységben haltak meg. Bezzeg a pesszimisták. Mivel mindenben a veszélyt, a bajt látták, nem mozdultak semerre, így a baj is elkerülték. Más kérdés az, hogy az állandó rettegés milyen életet kínált számukra.

A bal agyfélteke irányítja agyunkban a felfedezést, ez a központja a jutalmazásnak is. Ha ez az agyfélteke válik dominánsság agyunkban, akkor optimista embereknek mondhatjuk magunkat. Ebből kiindulva, ha a jobb agyfélteke válik dominánssá, akkor hajlamosabbak az emberek a pesszimizmusra, ugyanis ez a rész felelős a depresszióért, a szorongásért.

Lehetséges azonban pesszimistából optimistává fejlődni, de ez egy tudatos folyamat, amely ráadásul nem azonnal változik meg. Az igazán pesszimista ember hiszi, hogy amiről rosszat feltételez, az úgy is van, nincs más lehetőség. Azt kell a pesszimista emberrel megértetni, hogy amit ő gondol valamiről, annak lehet más megközelítése, létezik jobb opció is. Meg kell beszélni vele, hogy az adott feltevés ellen és mellett mi szól.

Az optimisták az élet minden területén jobban teljesítenek, és azt is bebizonyították, hogy egészségesebbek is.

(Forrás: indoob.com, fastcompany.net/képek)