Jump to content

Az ölelés a boldogság kulcsa

2016. 07. 22. 19:03

Nem vitatott tény, hogy az érintésnek gyógyító ereje van és a legkisebb gesztus is sokat jelent, ha a megfelelő pillanatban történik. A gyógypuszi és kézfogás varázserejéről már lerántották a leplet, de mi a helyzet az öleléssel?

Mindenki vágyik a szeretetre az érintésre a közelségre, még azok is, akik tagadják mindezt. Az ösztönös, génekbe kódolt vágyat még az evolúció és az apatikus társadalom sem tudta felülírni, mert az ölelésről zsigerből fakadóan tudjuk: természetes gyógyír.

Egy érintés, ami szinte felér a morfiummal

Az ölelés oldja a stresszt, növeli az összetartozás érzését, csillapítja a fájdalmat, de biztos ami biztos alapon, tudományosan is bizonyították ezt a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Átfogó vizsgálatuk során az érintés szervezetre gyakorolt hatását figyelték meg, és azt hogy milyen folyamatokat vált ki egy szeretett személy átölelése, vagy megérintése egy kritikus helyzetben. A kutatáshoz 25 jelentkezőt választottak ki, főként olyan diákokat akik párkapcsolatban éltek több mint öt hónapja.

A vizsgálatok során arra a szerelmespár egyik tagjának minimális fájdalmat okoztak a tudósok, majd amikor a fájdalom inger a tetőfokára hágott mutattak egy fényképet a résztvevő szerelméről. A procedúrát újra megismételték, de akkor három „fájdalomcsillapító” alternatívát ajánlottak fel a résztvevőknek: megfoghatják szerelmük vagy egy idege ember kezét vagy szorongathatnak egy labdát.

Mindkét vizsgálat során a fájdalmat elszenvedők – és a megfigyelésre hasznát szenzorok is- arról számoltak be, hogy sokkal jobban viselték a kellemetlenséget és kevésbé érezték fájdalmasnak, ha foghatták szerettük kezét vagy fényképen nézhették. Egy másik megfigyelés azt is kimutatta, hogy nem csak az ember érintése, hanem a kisállatok simogatása is hasonlóan hat az agyra: természetes módon csillapítja a fájdalmat. Utóbbit azok a páciensek is megerősítettek, akik arról számoltak be, hogy kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszerre volt szükségük, ha négylábú társ volt közelükben.

Ölelni szorosan a boldogságért

Az egyetem vizsgálódásából az is kiderült, hogy a boldog együttélés és a hosszú távú kiegyensúlyozott kapcsolat titka napi egy ölelés.

A konklúziót ezer – önmagukat boldognak tartó - házaspár megkérdezését követően vonták le, akik a napi egy ölelés mellett az apró ajándékok, meglepetéseket is fontosnak tartják a romantikus kapcsolat fenntartása érdekében. Egybecsengően ráadásként azt tanácsolták, hogy havi egy „randi napot” minden pár iktasson be, amikor kettesben töltenek egy teljes napot: közös programokkal, vacsorával, andalgással, akárcsak az első randevún.

 

További érdekességekért, kövess minket a Facebook-on!
(Kép: pixabay.com  Forrás: marmalade.hu)