Jump to content

A rajongás foka, azért csak mértékkel

2016. 06. 15. 19:00

Rajongással vannak a sportokért az emberek. Ki űzi is versenyszerűen vagy hobbi szinten, míg mások az otthon kényelmében, a kanapén ülve élik ki sportszenvedélyüket. És vannak, akik nem csak otthon szeretik kedvenc csapatukat megnézni, hanem azért akár utaznak is.

Az is elkötelezett híve lehet egy csapatnak, aki nem utazik egy nagyobb mérkőzés miatt külföldre, hogy kövesse a választott csapatot és élőben megnézhesse az eseményt, de az igazi drukkerek így csinálják. A drukkerek nem ismernek akadályokat, mert a szurkolás számukra nemcsak a játék örömét jelenti, hanem az összetartozást, szórakozást is. A csapatválasztás kicsit hasonlít a párválasztáshoz. Általában olyan csapatokat választanak az emberek, amelyek a lakhelyükhöz közel vannak, a csapat elveit magáénak tudják érezni. Vagyis egyfajta hasonlóságot érez a csapat és saját maga között. Hat ránk az is, ha a baráti társaságunkban elkötelezett hívei vannak egy-egy csapatnak. A csapat az egyik, amely kiváltja, hogy úgy érezzük, összetartozunk. A lelkes szurkolók igyekeznek sok olyan helyre követni a játékosokat belföldön és külföldön egyaránt, ahol a kedvenc csapatuk épp mérkőzni fog. A stadion legalább akkora benyomást kelthet az emberben, mint a csapat iránt érzett elköteleződés.

Az igazi drukkerek egy életre választanak csapatot és kitartanak mellette akkor is, ha nincs nyerőszériában. A szurkolók és a csapat tagjai bajtársak, a céljuk is ugyanaz: megnyerni a mérkőzést. Hasonló érzéseket élnek meg a szurkolók a lelátóról nézve, mint az, aki éppen játékban van. Vagyis szapora pulzus, fogak összeszorítás, csikorgatása, ökölbe szorított kezek. Tipikus szurkolói magatartás, ám a kutatók azt is megállapították, hogy a fontos meccsek alkalmával nő az olyan vészhelyzetek száma, amelyek a szívhez köthetőek, ebben az időszakban megtöbbszöröződnek. A drukkolás olyan érzelmi stresszel jár, amely szívproblémákat is okozhat. Aki teljesen odaadja magát a sportélménynek, a csapat játékát megéli, annak szervezetében stresszhormonok szabadulnak fel, amelyek megnövelik a vérnyomást, a pulzust. A szív oxigényigénye megnő, de ezt nem mindig tudja kielégíteni, és komplikáció áll be. Aki tud is szívproblémájáról, de nagy drukker, annak érdemes néhány szabályt betartania saját egészsége érdekében. A meccsekkel tarkított időkben kerülje el a zsíros, nehéz ételeket, kerülje az alkohol fogyasztását is. Ez nehéz feladat, mert sokaknak a meccsek együtt járnak a sörözéssel is.

(Forrás: business-concepts.biz, gettyimages.com/képek)