Jump to content

Ne feledkezzünk el a kommunikációról

2016. 05. 21. 19:00

Olyan világban élünk, hogy a jó kommunikáció megléte már fél siker. Az üzleti életben is elengedhetetlen, hogy jókor és jót tudjunk mondani egymásnak, hiszen abból lesz profit. A helyes kommunikációt éppen ezért kurzusokon, tanfolyamokon tanítják.

Csakhogy az élet más területén is kommunikálunk, eköré mégsem hoztak létre kurzusokat és tanfolyamokat. A személyes és intim kapcsolatinkban ugyanúgy nagy hangsúlyt kap az őszinteség, a jó kommunikáció, a hitelesség, mégsem tanítják meg nekünk. Az intimitás az, amikor hosszú távon létesítenek kapcsolatot, jól ismerik egymást. Az intimitás több személy között is létrejöhet, akik lehetnek családtagok is, de a személyek számával a feszültség is egyre nagyobb.

Az igazán intim kapcsolatainkban működik az a fajta kommunikáció, amelyet csak a kapcsolatban érintett személyek értenek meg, mások számára mintha kód lenne, megfejthetetlen és érthetetlen. Az összeszokott, jó kapcsolatban élő párok félszavakból is értik egymást, egy mozdulat, egy gesztus, és tudják, hogy a párjuk mire gondol. Természetesen adódhatnak félreértések is ebből, amely akár veszekedéshez vezethet. Az intim kapcsolat nem verbális jelei (testtartás, grimasz, hangsúly) jóval hangsúlyosabbak, mint más körülmények között. Egy kapcsolatban ezekre nem figyelünk oda annyira, nincs annyira kontroll alatt, amely persze bizonytalanságot eredményez. A szavaknak olyan gyilkos ereje lehet, még akkor is, ha a fülnek hangzatos is lenne az, amit mond. Ha azonban a szép szó iróniával, gúnyos hangsúllyal párosul, bicskát döfhet az ember szívébe. A félreértések elkerülése érdekében a legjobb egy ölelés, minden szónál többet elárul.

A szerelmi élet alapja az őszinteség. Illő a hazugságokat elkerülni, de ha hosszabb ideje vagyunk valakivel együtt, akkor a sok szép tulajdonsága mellett megismertük a rossz oldalát is. Ha jól működő kapcsolatról van szó, akkor a sok pozitív és szép tulajdonság dominál, de azt a néhány rosszat is elkönyveljük, és háttérbe szorítjuk.

A kapcsolatban feszültséget kelthet a kommunikáció kudarcba fulladása, a burkolt információ, és az is, ha a kommunikáció iránti igény nincs egyensúlyban. Ezért egyáltalán nem ritka, ha szerelmes tagok heves vitába bonyolódnak. A viták során titkolt, ki nem mondott sérelmek és félelmek is a felszínre bukkanhatnak. Sokat segíthet azonban a feszültség enyhítésében az, ha az ellentmondások mögé nézünk. Még a legnagyobb szerelemben is előfordulhatnak komoly összezörrenések, és olykor sértő szavakkal illetjük a másikkal. Azonban csak azt bántjuk így, akikhez érzelmileg kötődünk.

Manapság már az intim kommunikáció egy része az interneten zajlik. Ha a szavakat és a nem verbális jeleket is annyira képesek vagyunk félreérteni egy kapcsolatban, akkor az interneten zajló kommunikációt még inkább terepe a félreértéseknek. Sokan egyáltalán nem látják ennek veszélyét.

(Forrás: wovow.org, mindbodygreen.com/képek)