Jump to content

Huzatbetegség

2016. 02. 25. 17:00

Szeles időket élünk. A szél beférkőzik minden résen, süvítve betör mindenhová, ahová csak lehetséges. Oxigéntől dús levegőt hagy maga után, de egyes esetekben akár fájdalommal konstatáljuk, hogy a szél megfújt.

A szeles időre az a megoldás, ha felveszünk egy sapkát, vagy a kabátunk kapucniját magunkra húzzuk. Ám a szél lakásunkban is megfordulhat. Ahogy enyhül az idő, úgy vágyunk arra, hogy az otthonunkban is gyakrabban hagyhassuk nyitva a nyílászárókat a jó, friss levegő beáramlása érdekében. Van olyan lakás, ahol ez a csukott ajtók és ablakok mellett is megvalósul akkor, ha kint szelesebb az időjárás. Ez a nyílászárók rossz szigetelését jelenti. A huzat pedig kárt tehet az egészségünkben. Okozhat fej- és fülfájást, gyakoribbá válhat a megfázásos megbetegedés, az érzékeny, vagy lyukas fogra is hatással van. Egyeseknél ez visszatérő állapot lehet. Minden huzat alkalmával számíthatnak arra, hogy érzékeny pontjuk fájdalmasan reagál a szélfuvallatra. Ez nem egy önálló betegség, nem létezik olyan, hogy valaki érzékeny a huzatra. Inkább az a megfelelő megfogalmazás, hogy a huzat azoknál a személyeknél vált ki valamilyen fájdalmat, akiknek az immunrendszere legyengült, vagy a szervezetükben olyan gyulladásos góc van, amely a gyors lehűléssel szemben nem tudja felvenni a küzdelmet bizonyos testtájakon, és így a kórokozók is hamarabb megtalálják ezeket a területeket. Akinek szervezete kimerült, immunrendszere legyengült, lábadozik valamilyen betegségből, azok sokkal érzékenyebbek lehetnek a kinti és a testük hőmérséklet ingadozására is. A szél, a huzat ráadásul intenzívebben szállítja a levegőben lévő baktériumokat és vírusokat is.

A huzat friss és hűvösebb levegőt áramoltat, amely a testhőmérséklet csökkenésével is jár. A hidegebb levegő hat az erekre, az izmok és az inak összehúzódnak, ám nem a levegő felelős azért, hogy az embereknek fájdalma lesz. Egyesek nagyon tudnak szenvedni a huzat utáni következményektől, azonban nem a levegőben van az ok, hanem a szervezetben. A huzatra érzékenyek általában mindig ugyanazon a területen, területeken érzik a fájdalmat, amely lehet a fog, fül, szem, fej, váll, nyak is. A huzatot nem okolhatjuk minden bajunkért, hanem annak utána kell nézni, hogy mi válthatja ki. A fájdalom mögött ugyanis egészségügyi problémák lapulnak meg. Ráadásul az nem is mindig egyértelmű, ugyanis a huzattal megjelenő fogfájás könnyen lehet, hogy nem is a fog okozza, hanem az orr nyálkahártya van begyulladva.

Mielőtt mindent a huzatra fognánk, érdemesebb orvosi vizsgálat alá vetni magunkat, hogy kiderüljön az igazi ok.

(Forrás: allremedies.com/kép)