Jump to content

Fű és dohány

2016. 02. 02. 17:00

A dohányzó és nem dohányzó szülők egyaránt arra biztatják gyermekeiket, hogy ki se próbálják a kamaszkorban nagyon divatos dohányzást, mert később megbánják. Minden riogatás ellenére a fiatalok előszeretettel gyújtanak rá egy szál cigarettára, és a következőre, meg a következőre.

Él bennünk egy gondolat, miszerint az, aki dohányzik, hamarabb kipróbálhatja a füves cigit is, mint a nem dohányzók. Már csak azért is, mert a dohányosok tevékenysége épp az, mint amivel egy marihuánás cigarettát is el kell szívni.

Brit szakemberek vizsgálat alá vetették ezt a kérdést. Egyetemisták körében végeztek vizsgálatokat, amely során az derült ki, hogy a megkérdezettek közül azok, akik mindkét cigaretták szívják, dohányból is fogyasztanak, mint azok, akik csak a hagyományos rudacskát használják. A vizsgálatba találomra választottak ki fiatalok, ráadásul más-más egyetemről, és a tanév elkezdése előtt is megkérdezték dohányzási szokásukról őket, valamint és a tanév legvégén is. A felmérésben felmérték azt is, hogy fogyasztottak-e már valaha az életük során dohányt vagy marihuánát. A több mint háromszáz fiatal közül közel 45%-a aktív dohányos volt már a felsőfokú iskola megkezdése előtt is, harminc százaléknál többen pedig már kipróbálták korábban. Azok, akik dohányoztak folyamatosan, szinte biztos, hogy azzal párhuzamban elszívtak már néhány szál marihuánát. A nem dohányosokra ez egyáltalán nem volt jellemző. A kutatás részeként év végén is megkérdezték a hallgatókat dohányzási, füvezési szokásaikról. Az egyetemi képzés első éve alatt hatvan százalékuk vált aktív dohányossá és több mint felük arról is beszámolt, hogy bekerült életükbe a marihuána fogyasztása is. Azok, akik mindkét féle cigarettát szívták, összességében többet dohányoztak, mint akik megmaradtak csak a hagyományos dohányzás mellett.

A könnyűdrogként kezelt füves cigarettát cseppet sem könnyű száműzni az emberek életéből. A könnyű jelző egyáltalán nem biztosíték arra, hogy nem okoz kárt a szervezetben, ugyanis a marihuána összetevője, a THC gyorsan terjed szét az egész emberi testben, a véráram eljuttatja. Az agy olyan területein fejti ki a hatását THC, ahol az úgynevezett kannaboid receptorok találhatók. Ezek hatással vannak a mozgáskoordinációra, a memóriára, az örömérzetre. Akár okozhat szédülést, paranoiát is. Ha fiatalon próbálja ki valaki a marihuánát, vagy használta időközönként, kimutathatóan neurológiai problémát okoz. Romlik a verbális képességük, a memóriájuk, a már ismert információk visszaidézése is nehezen megy. Nem egy szál juttatja el az embert erre a szintre, de nehéz megállni, hogy a repülésből kitörjön valaki.

(Forrás: thestonerscookbook.com/kép)