Jump to content

Mákkal az élet csodás

2016. 01. 10. 10:00

Mi magyarok különösen szeretjük a mákot, több desszertünk alapját ez a növény adja. A mák élelmiszerként is használatok a konyhában, azonban gyógynövényként is alkalmazható.

A mák legismertebb kinézete az az állapot, amikor már a csészelevelek lehullnak, gubóvá alakul a magház, amely tömérdek apró magocskát zár magába. A boglárkavirágúak rendjébe és a mákfélék családjába tartozó növény virágának színváltozata lehet fehértől, a rózsaszínen át egészen a liláig megtalálható, ám vetni csakis a rózsaszín virágút lehet, mert a más színű fajták magasabb alkaloid-tartalmúak, és az tiltott.

A mák Közép-Ázsiából származik, de már meghódította az egész világot. Nem csoda, hiszen a gyógyszeripar egyik nagyon fontos alapanyaga, ugyanis a mákgubóból készítik a morfint is. Nyugtató hatású növény, hatékony az idegrendszerre is. A mák gubója tehát a gyógyszeripar egyik fontos alapanyaga, és ugyanígy szerepet játszik a vegyiparban is. Főleg gyógyszerek alkotóelemeként használják, de csillapítanak vele köhögést, oldanak vele görcsöket, fájdalmat is enyhít. Annyira nyugtat, hogy a régi időkben még a sírós babákat is mákteával itatták. Persze, hogy jót aludt a csecsemő, az anya pedig dolgozhatott, csakhogy ezáltal függőség is kialakulhatott a kicsinél.

A még zöld, éretlen termés megvágása után kicsordult, majd megszáradt anyaga az ópium. Az ópium egyik alkotóeleme a morfin. Ezt használják fel a gyógyszeriparban is. Az ebből készülő gyógyszer legális, ám a morfin módosított formája, vagyis a heroin illegális kábítószer.

A kertünkben is termő, étkezésre szánt mákot a gubó őrzi. Az apró magocskák B1-, B6-, B2-vitamint tartalmaz, de megtalálható benne niacin, kalcium, réz, mangán, vas, foszfor, magnézium és kálium is. A rómaiak és a görögök mézzel kevert mákot fogyasztottak, mi desszertekhez kedveljük nagyon. Felhasználjuk kalácshoz, egyik sajátosságunkhoz, a bejglihez, készítünk belőle mákos gubát és patkót, valamint rétest is, de számos más desszert alapanyaga lehet. Hatással lehet a csontritkulásra, ezért mákos ételeket nyugodt szívvel fogyaszthat bárki, aki ilyen jellegű problémákkal küzd. Erősíti körmeinket.

A népi hiedelemvilág szereplője a mák, amely szimbolizálta az alvást, a halált, de a bőséget is.

(Forrás: Kép: myporttownsend.com)