Jump to content

Alkohol, és ami utána jön

2015. 12. 28. 16:00

Még csak most ért véget a karácsonyi dőzsölés. Nagyon pici szusszanót kap a szervezetünk arra, hogy felkészüljön a szilveszteri eszem-iszom, dínomdánomra.

Az év utolsó napját önfeledt szórakozás, zene, tánc, mulatság, na és töménytelen mennyiségű alkoholfogyasztás jellemzi. Azok is hajlamosabbak azon az egy napon felönteni a garatra, akik alapjában véve egyáltalán nem fogyasztanak év közben szinte semmilyen alkoholos italt sem. A szilveszter, az évnek az utolsó napja mégis olyan engedményeket ad mindenkinek, hogy elengedik magukat az emberek és méltón akarják elbúcsúztatni az óévet.
Mint karácsonykor, ilyenkor is bőséges menüvel várják az összegyűlt csapatot a közös szórakozásra. Teljesen mindegy, hogy háznál, otthoni, baráti, családi környezetben tölti valaki a szilvesztert, vagy pedig befizet valahová, a középpontban a szeszes italok állnak. A másnap, azaz az újév első napja viszont sokak számára emlékezetessé válik. Méghozzá azért, mert olyan mértéktelen macskajajjal kell szembesülniük, amely arra a fogadalomra készteti az emberek többségét, hogy soha, de soha többet nem fog egy korty alkoholt sem fogyasztani. Pokoli érzésekkel küzdhet egy másnapos.

Nincsenek pontos adatok, hogy az ember mikor nyúlt először az alkoholos italokhoz, de amióta léteznek a szeszes itókák, azóta létezik az általa kiváltott mámoros hangulat, a részegség és az azt követő másnaposság. Ha pedig rájöttek, hogyan kell szeszes italokat készíteni, akkor a másnaposság ellen is kitaláltak természetes gyógymódokat. Így a másnaposság tüneteinek enyhítésére fogyasztották a káposztát. Ették nyersen, meg is főzték, savanyították is, levét sajtolva megitták.
A rómaiak zsírban sült kanárit ettek (szegény kanárik, elképzelhető milyen számban fogyott a kanári állomány), miután véget ért egy-egy mulatozás. Az ókorban a kelták a bakfüvet használták a részegség megelőzésére is, de a másnaposság ellen is. A görögök abban hittek, hogy ha a bárány tüdejét fogyasztják, még mielőtt nekikezdenének a mértéktelen ivásnak, megóvják magukat a másnaposságtól, de ugyanerre a káposztát is alkalmazták.

A gasztronómia fejlődésével arra is rájöttek, hogy a zsíros ételek gyorsabban felszívják az alkoholt, ezért Mexikóban a nagy ivászatok reggelén pacalt ettek. Ennél bizarrabb megoldások is léteztek, ugyanis egy időben abban hittek, hogy ha a részeg emberrel olyan alkoholos italt itatnak, amelybe előzőleg egy varangyot fojtanak, akkor a másnaposság el fogja kerülni. Talán ezt senki nem szeretnék kipróbálni, inkább vállalná a másnaposság kínjait. Hasonló megoldás az is, amikor a szeszes italba nem fojtották bele a békát vagy az angolnát, csak megmártogatták (az állatvédelem és az állatvédők miatt már ez kivitelezhetetlen lenne).

(Kép forrása: colorszine.com)