Jump to content

Ha fáj a fej

2015. 10. 12. 12:00

Sokak életét megkeseríti a fejfájás. Annak intenzitása, mértéke nagyban befolyásolja egy-egy nap milyenségét. A migrénes fejfájással élőknek olykor a nap elkezdése is nehézséget okoz, hiszen zavarja őket a fény, a hangot, és őrült fejfájás, hányinger, akár hányás is társulhat ehhez.

A migrén olyan rohamokban jelentkező fejfájás, amely általában féloldalt jelentkezik. A migrénben szenvedők ilyen állapotban csendet, fénymentes helyet és nyugalmat szeretnének maguk körül, ahol lefeküdhetnek és megvárják, hogy a roham véget érjen. Nem csoda, hiszen az émelygéssel, hányingerrel, hányással is társuló migrénes fejfájás órákon, de akár napokon keresztül is kínozhatja az embert. Leginkább nőket érinti, de a férfiakat sem kíméli.

Számos készítmény van már forgalomban, amely a migrénes fejfájás ellenszere lehet. A migrén elleni gyógyszereknek létezik a megelőző fajfája, amelyet rendszeresen kell szedni ahhoz, hogy a rohamokat meg lehessen előzni. Másik fajtája pedig a migrénes roham megszüntetésére, vagy annak enyhítésére szolgál. A gyógyszerek szedése is csak orvosi felügyelet mellett lehetséges, túlzásba vitt alkalmazásával súlyosbodhatnak az amúgy is kellemetlen tünetek és a fejfájás is.

A migrénes fejfájók számára ajánlott, hogy nagy ívben kerüljék az olyan ételízesítőket, ételeket, amelyekben van mononátrium-glutamát, hidrolizált fehérje, glutamát, kazeinát. Ezek megtalálhatók egyes levesekben, kínai ételekben, csakhogy értágító hatása miatt hatással lehet a migrénre. Kerülni kell a csokoládét, az érett sajtokat, a kelt tésztákat, a babot és a borsót, a nitrátokkal kezelt felvágottakat, mert ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek az arra érzékeny személyeknél erős fejfájást válthat ki. A halolaj-kapszula naponta történő fogyasztása csökkentheti a migrén gyakoriságát és súlyosságát is, bár sokan nem hisznek ebben és cáfolják is ezt. Otthoni fejfájásűző lehet, ha egy lavór meleg vízbe egy kanálnyi őrölt mustármagot teszünk, ugyanis a mustármag intenzív olaja ingerli a bőrt és elvonja a figyelmet a fejfájásról, a meleg víz pedig a fejben lüktető fájdalmat csitítja. A fejfájással együtt jár, hogy az arc izmai is megfeszülnek. Önkéntelenül is összeszorítja fogait az, akinek erős fejfájása van. Ha ceruzát vesz a fogai közé, akkor az izmok egy idő után engednek feszességükből és a fejfájás mértéke is csökkenthető, sőt meg is előzhető. Még a tartásunkkal is sokat tehetünk azért, hogy a fejfájás ne alakuljon ki. A rossz testtartás is az izmok megfeszülését eredményezi, hosszú távon pedig fejfájást okoz. Aki sokat görnyed számítógép előtt, és gyakran szenved migrénes fejfájásban, az figyeljen oda a tartására. Fogyasszon friss, vagy poralapú gyömbért, vagy napi 200-400 mg magnéziumot, mert csökkenti az izmok görcsös feszülését megszüntetni, így a fejfájás megelőzhető.

(Kép forrása: inthefringes.wordpress.com)