Jump to content

Ezért ne félj az elutasítástól!

2015. 08. 19. 18:22

Persze, hogy mindenki fél az elutasítástól. Könnyen lehet, hogy emiatt éppen egy potenciális kapcsolatot, vagy egy nagyszerű munkalehetőséget szalasztottál el. Most megmutatjuk, hogyan küzdheted le a közted és a siker közé álló akadályokat.

Az elutasítástól való félelem gyakran a siker akadálya, ezért nem árt, ha tudatosítod magadban. A félelem leblokkol, és a következőképpen gátolja céljaid elérését:

1. Elszalasztod a kínálkozó lehetőségeket

A félelmetes helyzeteket természetünknél fogva kerüljük. A félelem jó, mert jelzi, ha veszélybe kerül az életünk. A félelem tehát okkal van – legalábbis az evolúciót tekintve. Olykor viszont félelmeink teljesen megalapozatlanok. Míg tehát ésszerű dolognak tűnik egy vadállat elől menekülni, az már közel sem annyira egyértelmű, hogy miért nem kérünk fizetésemelést. Ha félünk az elutasítástól, azzal az új lehetőségeket is eltaszítjuk magunktól.

2. Mindenkinek meg szeretnénk felelni

Ez egy módja lehet annak, hogy elkerüljük az elutasítást. Ha arra is igent mondunk, amit valójában nem szeretnénk, akkor nagyobb valószínűséggel fognak kedvelni mások. De ez bizony hosszú távon visszaüt. Mindenkinek megfelelni lehetetlen, mellesleg nem vagyunk felelősek mások közérzetéért.

3. Romlik a teljesítményünk

Ha félünk az elutasítástól, nem hagyjuk megnyilvánulni valódi önmagunkat. Ne félj a sebezhetőségtől, mindannyian azok vagyunk.

4. Nem hallatjuk a hangunkat

Ha nem mondjuk el véleményünket, nem állunk ki önmagunkért, akkor bizony van mit javítani a kommunikáción. Ismered a mondást, miszerint néma gyermeknek… Ne várd tehát, hogy mások megérezzék, hogy mit szeretnél. Mondd el!

5. Passzív-agresszívan viselkedsz

A manipulatív viselkedéssel az a baj, hogy elriasztja még azokat is, akik barátjukként tekintenek rád. Éppen ezért, a munkahelyen még nehezebb lesz így eredményt elérni.

 

www.huffingtonpost.com