Jump to content

Látásjavítás beavatkozás nélkül? Egy próbát megér

2015. 08. 11. 10:00

Milyen kellemetlen is az, ha boltban vásárolva elő kell venni a szemüveget azért, hogy a kívánt termék szavatossági idejét, vagy összetevőit el tudjuk olvasni. Szemüveg nélkül a betűk képesek elugrálni a helyükről, vagy beleolvadnak az előttük és az utánuk lévő szomszédjukba.

A látási problémákat legtöbbször műtéti vagy lézeres úton korrigálják. Gyors megoldás a probléma ideiglenes kezelésre a szemüveg és a kontaktlencse, csakhogy a fénytörési hiba ezzel nem szűnik meg. Megmarad az embernek az a szokása, hogy rosszul használja a szemét. Azonban vannak olyan látásproblémák, amelyeken természetes módszerekkel is lehet javítani, vagy akár megszüntetni is képesek a bajt, ilyen szemproblémák a távollátás, a rövidlátás, a szemtengelyferdülés, a kancsalság, a szürke- és a zöld hályog, a fényérzékenység, a tompalátás.

Egy amerikai szemorvos, Dr. William Bates kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy a látásproblémák java abból adódik, hogy nem jól használjuk szemünket. Vagyis nem rossz, csak nem megfelelően működtetjük. De van egy jó hír, miszerint meg lehet tanulni a helyes nézési szokást. A természetes gyógymódok közé tartozik a Bates gyakorlat, vagyis a látástréning. Ide tartozik a Schneider-féle gyakorlatok, amely masszázst, látásfejlesztő és idegrendszerre ható gyakorlatokat foglal magába. Segíthet az akupunktúra, a kínai szemmasszázs és érdemes odafigyelni az étkezésre is.

Lehet, hogy lusták a szemeink, mert nem megfelelően használjuk, de a látásproblémák egy részét bizonyítottan vegyületek és vitaminok hiánya okozza. Vannak olyan vitaminok, amelyek megóvják a szem egészségét és az egészséges étrenddel bevihetünk elegendőt a szervezetünkbe, így gondoskodhatunk a látásunkról, és akár még javíthatunk is azon.

Az A-vitaminnak a látásban van nagy szerepe. Hiányában felléphet a farkasvakság, amely azt jelenti, hogy szürkületben nagyon gyenge a látás. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük érdemes minél több sárgarépát fogyasztani, hiszen a legjobb karotinforrás, amely látásjavító hatású. A burgonya, a csípős paprika is jócskán tartalmaz A-vitamint.

A citromfű szemerősítő hatású. Már a népi gyógyászatban is alkalmazták úgy, mint szemvidító.

Az áfonya remekül alkalmazható szürke hályog esetén, de glaukóma ellen is használható. Javítja a szem állapotát, erősíti a szem rostjait is.

A brokkoli sok luteint tartalmaz. Ez az a vegyület, amely nagyban csökkenti a sárgafolt kialakulásának veszélyét. A brokkolihoz hasonlóan sok luteint tartalmaz a kukorica, a citrom, a spenót, a káposzta is.

A búzafű és az aloé vera is látást javító gyógynövények.

(Kép forrása: flickr.com)