Jump to content

Kívül-belül paradicsom

2015. 08. 02. 09:31

A paradicsomot szeretjük, a paradicsom jó. Az egész testünkre jó hatással van. Mint étek is kitűnő, italként is fogyasztható, de szépségünkért külsőleg is felhasználhatjuk. Miért egészséges?

Mert nem csak tápanyagban gazdag, de likopinban is az. A likopin egy olyan karotinszármazék, amely a paradicsom piros színét adja, és egy olyan stabil vegyületről van szó, amely hő hatására – mondjuk főzéskor – sem oldódik fel. Más konyhakerti növényben és gyümölcsben is megtalálható, ám a legnagyobb mértékben a paradicsom tartalmazza.

A likopin lelassítja a szervezetben zajló oxidációs folyamatokat, amelyek hatással vannak a daganatok kialakulására és az érelmeszesedésre is. Védi a szervezetünket a szív- és érrendszeri betegségektől, de egyensúlyt teremt a sejtosztódásban és általa erősebbé válik az immunrendszer is. Érdemes tudni, hogy a kertben termesztett, napfény által érlelt paradicsom likopin tartalma sokkal magasabb, mint a mesterséges körülmények között termesztett paradicsomban. A likopin a sejteket fiatalítja, megvédi és erősíti is, így a plusz egy ok, hogy paradicsomot fogyasszunk. Akinek szervezetében több a likopin, annak a ráncainak száma is kevesebb. A szép, érett, élénkpiros színű paradicsom lédús.

A növény bogyótermését fogyasztjuk, amely szénhidrátot, vitaminokat – B1-, B2-, C-vitamin – ásványi anyagokat tartalmaz. A zöld, éretlen paradicsomban szolanin vegyület van, amely mérgező és ez adja a keserű ízt is. Jelzés értékű: zöld, várj még fogyasztásával. A paradicsom fogyasztásával csökken az ízületi fájdalom, a köszvény tünetei, a gyulladást is csillapíthatja. Fogyasztásával segíthetjük az emésztést, így a diéták és fogyókúrák egyik legajánlottabb alapanyaga.

Csökkenti a gyomorsav túltengését, de még székrekedés esetén is fogyasztható. Jól ismert gyógyhatása van a gyulladt bőrre. A leégett bőrfelület gyulladását csökkenti, ezen kívül pedig a gombás, fertőzött területek kezelésre is használható. A pattanásos bőr természetes ellenszere lehet. Paradicsomos kezelés esetén a pattanás hamarabb elmúlik, és kevesebb új jelenik meg. A paradicsom frissen facsart levével, vagy péppé zúzott húsából készült pakolással csakis javíthatunk a gyulladt, aknétól kidudorodó bőrön. Egy féktelen buli utáni másnap is jusson eszünkbe a paradicsom.

A másnaposság egyik hatásos ellenszere a jéghideg paradicsomital, ugyanis tisztítja a májat és a vért is. Paradicsomidényben fogyassz minél többet ebből a növényből. Hatással van külsődre, belsődre egyaránt.

 

(Kép forrása: teenagetrend.com)