Jump to content

Rákot okoz a gél lakk?

2014. 05. 07. 11:12

A gél lakkok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hölgyek körében. Nem is csoda, körülbelül 40 perces procedúra után, amíg leszedik a régi, és felteszik az új réteget, körömnövekedéstől függően két-három hétig nem kell vele egyáltalán foglalkozni, mégis csillogó, színes, szépen ápolt körmök boldog birtokosai lehetünk. Ám lehet, hogy mégis le kell mondanunk erről a kényelemről, az eljárás ugyanis rákot is okozhat.

A gél lakkot UV lámpa fényének segítségével szárítják meg a körmökön, ettől lesznek olyan tartósak, hogy még egy kiadós bográcspucolástól sem pattogzanak le. Azonban éppen ez a fény az, ami veszélyezteti egészségünket, állítja egy bőrgyógyászati kutatás a The Wire beszámolója szerint.

„24-42 hónapon belül 8-14 alkalommal való UV-sugárzás már megnöveli a bőrrák kockázatát.” A JAMA Bőrgyógyászat 17 különféle berendezésnél vizsgálta meg az UV-A sugárzás mértékét 16 manikűrszalonban. Az UV-A sugárzás az, ami öregíti a bőrt, ráncosodást okoz és ez áll a rák kialakulásának hátterében is. Kutatásukban megállapították, hogy már 11 használat után megnő a rák kockázata.

A kutatók szerint azonban nem kell teljesen lemondanunk a gél lakkok okozta pozitívumokról, elég, ha mértékkel alkalmazzuk az eljárást és havonta csak egy-két alkalommal látogatunk el a szalonba. Ha valaki ennek ellenére mégis nagyon aggódik az egészségéért, annak azt javasolják, kenje be napvédő tejjel a kezét az UV-lámpázás előtt.

(Kép: nailartgallery.nailsmag.com)