Jump to content

Munka a hosszú hétvége után

2014. 05. 05. 13:26

Ha teljesen nem is lehet kiiktatni a hosszú hétvége utáni hétfő szindrómát, vagyis, amikor a hosszú pihenés után munkába kell állnunk, néhány tanács megfogadásával lehet tompítani a kellemetlen hatást.

Sokan érzik úgy egy hosszú hétvége után, hogy még fáradtabbak, mint előtte voltak, noha végig pihenéssel töltötték az idejüket. Ezt nevezték el japán kutatók még évtizedekkel ezelőtt hétfő szindrómának, ami nem feltétlenül csak a pihenésből munkába való visszarázódásra érvényes, hanem minden olyan esetre vonatkoztatható, amikor valaki egy kiemelkedőn jó élményből, feldobott állapotból érkezik vissza a szürke hétköznapokba. Hétfő szindrómával írható le az az állapot is például, amibe egy sikeres sportoló eshet a visszavonulása után, de akár a nyugdíjba menő is hasonlót érezhet, főként, ha kényszerből kell feladnia addigi, szeretett munkáját.

Az egyéb esetek ugyan komplikáltabb feldolgozást igényelnek, de a hosszú hétvégékből való visszatérés elviselhetőbbé tételére akadnak apró praktikák:

1. Feküdj le aludni rendes időben vasárnap este, különösen, ha előtte átbuliztuk az éjszakákat, hogy valamivel frissebbek legyünk, vagy legalábbis úgy érezzük magunkat. A tudatosabbak akár már a hosszú hétvége alatti dorbézolásokat is csütörtökre, péntekre időzíthetik, illetve szombat esetén elővigyázatosabbak lehetünk és megpróbálhatunk a másnap reggelnél előbb ágyba kerülni.

2. A hétfői frissesség-érzethez az is hozzájárulhat, ha nem vasárnapra zsúfoljuk be a házimunkát, a kert rendbetételét, a maratoni fűnyírást, az autómosást vagy a nagybevásárlást. Ilyenkor kerülni kell a plázákat, vagy az egyéb olyan helyeket, ahol sokan megfordulnak, az ezzel óhatatlanul együtt járó zsongás észrevétlenül fárasztja az agyat, az idegrendszert.

3. Munka helyett sportoljunk, töltsünk minél több időt a szabad levegőn – első ránézésre talán furcsa, de a pihenés ezen, aktív formája jobban nyugtat, mint a passzív, vagyis a heverőn való fetrengés, pláne ha az társul tévénézéssel és Facebook-ozással, ami az agyat állandó készenlétben tartja.

4. Kezdj el már vasárnap délután felkészülni arra, mi vár rád másnap, mondjuk, olvass bele a jegyzeteidbe, rendszerezd a következő heti teendőidet.

5. Időzíts hétfőre valami kellemes dolgot, például szervezd az aznapi ebédedet a kedvenc pizzázódba, és/vagy a heti sportolási penzumot, a fitness-edzést vagy a kondit, illetve – amennyiben lehetséges – a focizást, kosarazást, röpizést időzítsd hétfő estére.

6. Kezdd el már hétfőn megtervezni a következő hétvégét, hogy már a hét első napjától legyen, mit várni.

(Fotó: gununkahvesi.com)