Jump to content

Lehet-e bármit is bevonzani?

2014. 04. 25. 17:56

A mai spirituális köznyelv használja a „bevonzom” kifejezést. Nyilvánvalóan van alapja, de ha tényleg működne ez a „bevonzás”, akkor csupa gazdagság, egészség és boldog párkapcsolat teremne a Földön a sok bevonzós könyv, film és tanfolyam után.

A „Titok”, a „Mennyei Prófécia” és más hasonló művek egy nagy tömeghipnózist bocsátottak a New Age-es és a spirituális emberek millióira: ha elég ügyesek vagyunk, akkor mindent meg tudunk teremteni. Ahogy a Titok fogalmaz: „Ez a Titok, a mindenség Titka - a titok a végtelen boldogsághoz, egészséghez, pénzhez, kapcsolatokhoz, szerelemhez, fiatalsághoz: mindenhez, amire vágysz.”

Ez roppant mód hasonlatos ahhoz, amit a középkorban úgy hívtak: aranycsinálás. Ott a Príma Matéria után loholtak, a végtelen gazdagság és boldogság titkát kutatva. És ahogy látszólag senki sem találta meg a Bölcsek Kövét, úgy a Titkot sem. A tapasztalat azt mutatja: se az aranycsinálás, se a bevonzás valójában nem működik.

Miért van mégis ez olyan mélyen bennünk, miért keressük folyton a gazdagságot, és más elképzeléseket? A cikk rövidsége miatt csak egy példát tudok elmesélni, ami remélhetőleg megmutatja: nem a bevonzással van a baj, hanem azzal, hogy ki mit – és MIÉRT – akar bevonzani. Pont ez az ok, amiért nem fog működni.

Képzeld el, hogy azzal a céllal érkezel egy új nagyvárosba, hogy megtaláld a legcsodálatosabb épületet, amiről a legnagyobb gazdagság süt. Napokon át járod a várost, minden utcát bejárva, kutatva-keresve a leggazdagabb épületet. S amikor bejártad a fél várost, találsz egyet – de nem tudhatod, hogy ez a leggazdagabb-e? Ezért hát tovább kel folytatnod a kutatást. És ha elég nagy ez a város, akkor látható, szinte egész ittléted alatt folyton csak keresel, keresel és keresel.

S mire fogsz emlékezni a többi csodás házból? Mi marad meg vajon az emlékezetedben, hogy milyen szökőkutakat, érdekes épületeket, izgalmas kreatív dolgokat láttál? Vajon újra vissza akarsz majd jönni ebbe a városba, hogy bejárd, esetleg más CÉLLAL?

Nos, a ma embere – legyen spirituális-bevonzós vagy sem – általában azt az Egy épületet keresi. A Boldogság vagy a Gazdagság házát. S elmegy minden mellett, ami éppen az életében van: mert az sosem jó, az nem elég jó.

Vajon – és akinek sikerült ezt a kérdést megértenie, az biztosan megtalálja magában a Bölcsek Kövét vagy a Titkot – vajon, ha úgy járod be a várost, hogy bár soha nem állsz meg a járásban, de nem azt az egyet keresed, hanem éppen azt élvezed és csodálod, ahol vagy – akkor más várost ismersz-e meg?

Nem, ugyanazt a várost járja be a két különböző mentalitású utazó: az egyik folyamatosan elégedetlenségben járja végig az összes főutat, sikátort, zsákutcát… a másik pedig folyamatos érdeklődéssel és a tapasztalás örömével.

Ugyanaz a város – de két GYÖKERESEN eltérő tapasztalás és felfogás. Mind a két utazás során dolgozol, pénzt keresel, szeretsz, gyűlölsz. Ugyanúgy teszel. De teljesen más a létezésed alapja.

Nincs más dolgod hát, mint elengedni azt, hogy megtaláld „A” nemtudommicsodát. A pénzt. A boldogságot. A párkapcsolatot. Úgy is ugyanazt a várost fogod bejárni – azaz ugyanazt az életet fogod élni. Van választásod.

 

Kiss Balázs Kunó
író, spirituális tanító
csillagmag.hu


(Fotó: www.thelawofattraction.com)