Jump to content

Egyen úgy, mint egy ősember!

2014. 04. 09. 15:34

Svéd és brit kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy melyik módszerrel lehet több súlyt veszíteni és vékonyabb derékra szert tenni: a paleolit, vagy a skandináv diétával?

Egy friss kutatás szerint a legjobb módja, hogy megszabaduljunk súlyfeleslegünktől, ha követjük a kőkorszaki étrendet, azaz a paleolit diétát.

A kutatók két éven át követtek nyomon fogyókúrázó nőket, hogy összehasonlítsák a különféle fogyókúrás módszerekkel operáló alanyok súlyveszteségét. A kutatás azt állapította meg végül, hogy azok a nők, akik a paleolit diétával próbáltak meg fogyni, kétszer annyi testzsírt veszítettek az első fél év során, mint a más divatos diétákkal próbálkozó egyedek. Emellett a derékbőségük is sokkal jobban karcsúsodott, a vérükben található káros triglyceridek száma pedig rohamosabban csökkent.

A paleolit diéta iránti érdeklődés pár évvel ezelőtt kezdődött, amikor svéd tudósok rájöttek, elég csupán három hétig az ősember diétán élni, hogy felére csökkenjen a szívrohamokra és a sztrókra való esély a férfiaknál.

A paleolit diéta középpontában főleg a bogyós gyümölcsök, zöldségek és sovány húsok fogyasztása áll. Tiltott azonban a gabonafélék, bab, tészta és tejtermékek fogyasztása.

A Cambridge-i egyetem és a svéd Umea egyetem közös kutatásában 70 túlsúlyos nőt vizsgáltak két éven keresztül. A hölgyeket két csoportra osztották, az egyik a paleolit diétát követte, a másik egy skandináv típusú fogyókúrát, mely főleg teljes kiőrlésű kenyér, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, gyümölcs, halak, hüvelyesek és olajos magvak fogyasztásából áll.

Az ősember diétán élő hölgyek fél év alatt átlagosan 6,2 kg zsírt veszítettek, a derékbőségük pedig 11 cm-rel zsugorodott. Ezzel szemben a skandináv diétát követő nők csak 2,6 kg-ot fogytak, a derekuk 5,8 cm-rel lett csak karcsúbb. A triglycerin-szintje pedig csak a pelaolit-csoportnak esett le. Ami a vérnyomást és koleszterinszintet illeti, a két csoport között nem volt eltérés.

A két éves kutatás végére azonban a két csoport közti különbségek kisebbek lettek, tehát a paleolit étrendet követők fogyása lelassult az idő során.

Bár a kutatás elsősorban a klímaxon már átesett nőket vizsgálta, mégis arra következtet, hogy a paleolit diéta ugyan ilyen jótékony hatással bírhat fiatalabb nőkre, és férfiakra egyaránt.

(Forrás: Daily Mail, kép: triathlon.competitor.com)