Jump to content

Férjünk egészsége többet nyom a latban

2014. 03. 19. 15:06

Egy friss kutatás eredményeiből az derült ki, hogy azokban a házasságokban, ahol a férj betegeskedni kezdett, sokkal több konfliktus adódott. Ezzel szemben azonban ha a feleség egészségi állapota romlott, annak semmilyen negatív hatása nem volt a pár harmónikus kapcsolatára.

Számos kutatás bizonyította már, hogy a boldog házasságban élők rendszerint sokkal jobb egészségnek örvendenek kevésbé szerencsés kapcsolatban levő társaiknál. Ám ha a szervezet megkezdi természetes hanyatlását, a jelenlegi, hagyományosabb típusú kapcsolatban élő nők sokkal több nehézségnek vannak kitéve férjeiknél.

A Chicago-i egyetem kutatói 953 házaspárt vizsgáltak meg a házasságuk harmóniáját illetően. Az eredményeket összegezve arra a következtetésre jutottak, hogy a házasság minősége komolyan megsínylette, ha a férj egészsége elkezdett megromlani, ám fordítva ez nem volt igaz: a feleség betegeskedése nem befolyásolta a kapcsolatot. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez az ellentmondás a feleségek hagyományos szerepére vezethető vissza.

-Egy házasságban rendszerint az asszonyok a feleősek mindkét fél testi, lelki és érzelmi állapotáért. A beteg félről való gondoskodás ezért sokkal nagyobb terhet ró a feleségekre, mint fordítva. A kutatás másik vezetője szerint ez az egyenlőtlen helyzet a fiatalabb generációknál talán megváltozhat.

Ahogy James Iveniuk nyilatkozta a Huffington Postnak: -Nem igazán látjuk előre, mire számíthatunk, amikor a most még ifjú generáció elkezd megöregedni. Lehet, hogy idővel majd hagyománykövetőbbek lesznek, és ezáltal folytatják az említett folyamatot. De az is előfordulhat, hogy látva a szüleik és a nagyszüleik régimódibb kapcsolatát úgy döntenek, hogy szakítanak a hagyományokkal, és ezáltal képesek lesznek változtatni ezen a mintán.

(Kép: sandguppy.wordpress.com)