A csokoládéról sokszor csak úgy hallunk, mint a diétás étrendekből kiiktatandó élelmiszert, pedig a mértékkel fogyasztott, megfelelő minőségű csoki egészséges! Sokan még mindig nem tudják, hogy a magas (60-70 %) kakaótartalmú csokoládé csökkenti az érelmeszesedést, az infarktus és a szélütés esélyét, védi a bőrünket és kitűnő köhögéscsillapító.
Holland orvosok egy kisváros, Zutphen lakói közül közel ötszáz önkéntest, - 65-85 év közötti férfit - 15 éven keresztül vizsgálták. Megállapították, hogy a tizenöt év megfigyelési idő alatt azoknak volt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották rendszeresen. A csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása pedig fele akkora volt, mint azoké, akik nem-, vagy csak ritkán csokoládéztak. A flavonolban gazdag, sötét csokoládé hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termeltek, ezért mérséklődött a vérnyomás. De a csokoládéban más is: vas, kalcium és kálium, valamint A-, B-, C- és E-vitamin. És még valami: theobromin, amely görögül annyit tesz,mint az istenek eledele. A csokoládéban található theobrominnak köszönhetően a érezhetően javul a hangulatunk, boldognak érezhetjük magunkat.
Szóval érdemes ellátogatni a Budai Várba szeptember 19-21. között az Édes Napokra, amelyet ugyan még csak negyedik alkalommal rendeznek, mégis bekerült már az öt legnagyobb európai édességfesztivál közé. Persze nem csak a csokoládé kap főszerepet a három nap alatt, hanem a sütemények, a marcipán, egyéb cukrászati termékek és a kávé is szóhoz jut. Lesz grillázskészítés, pucér bonbonkóstolás, paleofinomságok, koktélozás és sok minden más! Az egyik legkülönlegesebb attrakció egyébként a „So delicious fashion show” lesz: tíz elismert divattervező ruháihoz a Sofitel Hotel mestercukrászai álmodtak egy-egy tortát. A ruhaköltemények és a hozzáillő design édességek bemutatója 2014. szeptember 20-án lesz a Savoyai teraszon felállított kifutón.
(fotó: health.ninemsn.com.au)