Jump to content

Állatkertek éjszakája, remek program kicsiknek és nagyoknak egyaránt

2017. 08. 22. 12:19

Augusztus 25-én tartják az Állatkertek éjszakáját. A jeles eseményre változatos programokkal készülnek a különféle intézmények. A VI. Állatkertek éjszakája alkalmából országszerte tizenegy település tizenkét állatkertjében várják különleges esti, éjszakai programokkal a nagyközönséget.

Köztük természetesen a Fővárosi Állat- és Növénykertben is, amely kezdettől fogva részt vesz a kezdeményezésben. Az állatkert ezen a napon nap közben a szokásos rendben üzemel, majd 18 órakor bezár. 19 órakor pedig újra kinyit, ekkor már az Állatkertek éjszakájára érkezők előtt. A programok 19 órától egyből elkezdődnek, és folyamatosan tartanak késő estig. Belépni 23 óráig lehet, a Varázshegy 23.15-kor, az állatházak 23.30-kor zárnak, és éjfélig kell majd elhagyni a kert területét.

A szervezők minden korábbinál gazdagabb és változatosabb programkínálattal várják a nagyközönséget. A kert különböző pontjain 23 helyszínen folyamatos, illetve előre meghirdetett időpontban megtartandó bemutatókra kerül sor, az óriáskígyó simogatástól a különböző látványetetéseken és állattréningeken át egészen az oroszlánfókák esti akrobatikus műsoráig. A programok közül több is akad, amelynek során a közönség egészen közel kerülhet az állatkert érdekes lakóihoz, így lesznek például a közönség bevonásával történő etetések is. A Varázshegyben további 12 féle program várja az érdeklődőket, meg lehet ismerni többek között a rájákkal, és néhány barátságos, egzotikus ízeltlábúval is.

A különféle állatos és növényes programok mellett lesz fényfestés, LED-fényshow, jégszobrász és tűzzsonglőr bemutató, zenés programok, valamint homok- és festékanimáció is. A részletes programkínálat az intézmény honlapján olvasható.

A programokra a helyszínen, illetve az interneten is lehet jegyeket váltani korlátozott számban. A jegyek 3500 forintos, a 14 éven aluli gyermekeknek 2500 forintos áron vásárolhatók meg. Az állatkert szorosan együttműködik a két másik, Budapesten, vagy annak közvetlen vonzáskörzetében található társintézménnyel, így lehetőség van kombinált jegyek megváltására is. A kombinált jegyek az Állatkertek éjszakája ideje alatt a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Budakeszi Vadasparkba, illetve a Tropicariumba (Campona) is érvényesek, sőt, utóbbi két helyszínen szombaton és vasárnap is felhasználhatók napközbeni látogatásra. A kombinált jegyek ára 4000 forint, 14 éven aluli gyermekek esetében 3000 forint. Jegyek korlátozott számban kaphatók.

Izgalmas programok Budakeszin

A Budakeszire látogató érdeklődők 2017. augusztus 25-én, pénteken, szakvezetéssel egybekötött éjszakai kiránduláson vehetnek részt. A szakemberek lerántják a leplet a vadasparkban élő „éjjeli legények” életmódjáról, szokásairól és viselkedéséről. A résztvevők számára ekkor is garantált a játszva tanulás, a szórakoztató ismeretterjesztés és az állatok csodálkozó, a sötétben fénypárként világító szeme – írják közleményükben. Emellett óránként kipróbálható lesz a külön az Állatkertek éjszakájára készített „Vakkaraván” ügyességi pálya, amit végigjárva mindenki felfedezheti az éjszakai erdő kincseit. Interaktív játszópult is várja a látogatókat: a vállalkozó szelleműek a főbejárattal szemben tehetik próbára érzékszerveiket, hogy a saját bőrükön tapasztalhassák meg egyes állatok „éjszakai üzemmódját”.

Mindeközben a Pangea Egyesület az éjszakai állatvilág érdekességeiről tart interaktív előadásokat, valamint a környéken élő éjszakai rovarvilág feltérképezésére fénycsapdákat is kihelyeznek.

Debrecenben is készülnek

debreceni állatkert közleménye szerint, az est egyik szenzációjaként átadják a Piranha-bemutatót. A show keretében Európa egyik legnagyobb piranha akváriumában „forrni fog” a víz, hiszen 30 ragadozó vöröshasú piranha látványetetését követhetik végig az érdeklődők.. A ragadozók vadon hangulatát megidéző vacsorája keretében az est sztárja a 4 hónapos Dáriusz élete első esti portyájára indul, és a Varázskarszalaggal rendelkezők testközelből kísérhetik végig a Tigriskifutóban, ahogyan becserkészi zsákmányát.

Az állatgondozók egész este több helyszínen mesélnek az ott bemutatott, főként éjszaka aktív állatokról, illetve a velük való foglalkozás kulisszatitkairól. A látogatók többek között tesztelhetik érzékszerveiket, és bizonyíthatják rátermettségüket is a különféle programokon. A fényfestéssel megvilágított Afrika-röpde fényárban úszó vízesésével különleges éjszakai látványt ígér. Az estére díszvilágításba öltöző újdonság, a Szafari vonat a Kívánságtó körül szállítja a kicsiket és nagyokat. Különleges szolgáltatásként a Vidámpark is üzemel, sőt a Kisvasút egész este, külön részvételi jegy váltása nélkül visz egy éjjeli kirándulásra.

Az Elvarázsolt Kastélyban az állatkertben valaha élt különleges állatok különböző relikviáit és az éjszaka különös hangjait ismerhetik meg a látogatók. A vidámparki Dombtetőn pedig az állatokról mesélnek a csillagok. A kézműves sátorban apokrif lényekkel és állatokkal kapcsolatos ékszereket, rajzokat, kerámiákat és egyéb emléktárgyakat készíthetnek a kilátogató családok tagjai.

Az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével véradásra is lesz lehetőség, ezáltal nemes célt is szolgálhatnak a látogatók.

 

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)