Jump to content

Íme a térkép, ami megmutatja, hol mennyit illik jattolni

2017. 08. 20. 13:31

Borravalót adni vagy nem adni, ez itt a kérdés! Ha pedig a válasz megszületett, és jól nevelt ember lévén jattolnánk, újabb topik üti fel a fejét: mennyit illene adni? Kellemetlen pillantások, és morcos szájhúzások helyett lesd meg a tipping térképet.

Már-már mindenhol elfogadott ténnyé nőtte ki magát, hogy borravalót adni illendő, sőt nem csak hogy illendő, de igazából teljes mértékben elvárt. Noha bizonyos helyeken, éttermekben szervízdíj formájában biztosítják a felszolgálóknak a plusz juttatást, azért jellemzően még mindig a borravaló adás a vendégen múlik.

Jatt-történelem

A borravaló eredetét illetően két történet kering. Állítólag először az 1509-es években honosodott meg az akkor még „ivópénz” néven futó kevéske összeg, egy másik változat viszont későbbre dátumozza a zsebbe kerülő pénz színrelépését. Utóbbi esetében abból a szokásból indulnak ki, miszerint az éttermekben a pincérnek járt egy pohár ital a vendég kontójára. Akárhogy is, az évek múlásával kiforrta magát a borravaló adása, a vendégek kevésbé nagy örömére. Az öröm ez esetben irónia, mert például a magyaroknál jobban senki sem utál jattot adni. Idegenkedésünk a számlán szereplő összegen túli fizetéstől, és attól is, hogy kötelező. Mégis miért? Ez egy jó kérdés. Egyszerűen nem szeretünk a kelleténél mélyebbre nyúlni a zsebünkben.

Ami a mennyiséget illet a mindenkori protokoll szerint a számlán szereplő fogyasztás 10 százalékának megfelelő összeget illik jattként a bőrtokba csúsztatni, de egy-két országban a 15 százalék a megszokott. Borravalót adni általánosságban a szállodában, étteremben (éttermi mosdókban is), benzinkútnál, taxisofőrnek, idegenvezetőnek, ruhatárosnak szokás. Az éttermekben abban az esetben nem kell, ha a végösszegnél fel van tüntetve, hogy az tartalmazza a szervízdíjat. A taxis és benzinkutas esetében egyedi elbírálás alá esik a jatt mennyisége, habár utóbbi esetében már kezd kikopni ez a szokás. Viszont egy nem rég készült felmérés szerint annál jobban növelhető a jatt mennyisége, minél jobban mosolyog a szolgáltatást nyújtó illető.

Jatt-térkép

Hazai vizeken evezve még csak-csak feltaláljuk magunkat a borravaló adás rejtelmeiben, ám külföldön más a helyzet. Minden országban elérő jattkultúra alakult ki, így ha elakarjuk kerülni, hogy csúnya szemekkel nézzenek ránk a nyaralás alatt, jobb, ha előre felkészülünk.

A Go Comparenek hála elkészült a tökéletes térkép, ami majdhogynem az összes ország jattolási szokásait és elvárásait tartalmazza és felsorolja, így már könnyű dolgunk lesz. Az analitikai csapat a térkép hiteles mivoltához 49 ország adatait elemezte és fűzte össze, úgyhogy a térkép teljes pontossággal árulja el, hogy mennyit kell zsebbe adni a taxisnak, a londinernek vagy épp a pincérnek. Ide kattintva az összes ország jattolási szokásait megtalálod.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)