Jump to content

Hajókázz belföldön és külföldön is

2017. 08. 04. 19:00

Annyira meleg van, hogy vagy sötétbe behúzódva akarjuk tölteni ezeket a napokat, vagy pedig a vízparton tudnánk elképzelni magunkat. Nemcsak a strandolásban merülhetnek ki vizes élményeink, hajózhatunk is.

A hajózásról legtöbbünknek a hosszú tengeri hajóutak jutnak az eszünkbe. Sokak bakancslistáján lehet, hogy szereplő pont, hogy életében egyszer egy ilyen hajóútra benevezzen és bejárja a világot. Nemcsak tengeri hajózással kerülhetünk közelebb ehhez az élményhez, hanem idehaza is hajóra szállhatunk. Hazánk annyira szerencsés földrajzi adottságait tekintve, hogy tarkítva van domborzata tavakkal és folyókkal is. A természetes vizeken való hajózás különös élményt biztosít.

A Balaton adja a legnagyobb felületet arra, hogy hajózzunk. Kompok és hajójáratok indulnak minden tavasztól egészen késő őszig, amelyek menetrend szerint szállítják az utasokat. Azonban ha nem erre vágyunk, akkor sétahajós utazásban is részesülhetünk. Tucatnál is több kikötőből indulnak nyugodt, komótos útjukra a sétahajók, amely során megcsodálhatjuk a Balatont, a part menti látványosságokat. Belehajókázhatunk a naplementébe, igazán romantikussá varázsolva a balatoni nyaralást. Nemcsak a szerelmesek érezhetik jól magukat egy hajókázás során, hanem a gyerekekre is gondolva, ismeretterjesztő és gyermekprogramokat is tartogató hajóutakat is szerveznek már.

Nemcsak a Balatonban lehet gondolkodni, ha hajózni szeretnénk. Ha a fővárosban járunk, időnk és pénzünk is engedi, akkor a dunai hajózást nem szabad kihagyni. Hazánk legnagyobb folyójának szinte minden szakasza hajózható, és olyan látnivalókat csodálhat meg az utazni vágyó, amelyet a partról, vagy a városból nem is lehet észrevenni. Dunai hajózás során olyan szemszögből tekinthetünk rá fővárosunkra, amelyre csak ritkán van módunk. Egy egészen más világ tárulhat így elénk. Sok sétahajó indul útjára, és az egy vagy két órás utak alatt számos érdekességet csodálhat meg a turista. Léteznek hosszabb hajóutak is, így eljuthatunk akár Visegrádra, de akár Bécsbe is. Olyan dunai hajóutakat is szerveznek, amelyek nem csak a part menti látnivalók megcsodálást célozzák meg, hanem vacsora, zene, tánc, gyerekprogram is a hajózás részét képezi.

A Tisza-tó is adott, amely szintén számos élményt biztosít az ott megpihenni kívánóknak. Ha pedig már víz közelében vagyunk, akkor érdemes részt venni a kis létszámú hajóutakon, amelyek a természetvédelmi területet járják be. Az érdeklődők megnézhetik közelről a Tisza-tó növény- és állatvilágát.

Ha azonban mégis tengeri hajóútra vágysz, akkor érdemes szétnézni a kínálatok között, ugyanis némelyik hajóút olyan áron mozog, mint egy tengerparti nyaralás. Sokan azért vágynak egy tengeri hajóútra, mert néhány nap leforgása alatt több különböző helyet is láthat, amelyet másképp nem lenne lehetősége felkeresni.

(Forrás: marmalade.hu | robertharding.com, travelminit.hu, cruisemapper.com/képek)