Jump to content

A világ leghosszabb gyalogos függőhídját adták át Svájcban

2017. 07. 30. 15:35

A világ leghosszabb, csaknem 500 méteres gyalogos függőhídját adták át szombaton a svájci Zermatt közelében, egy 85 méter mély szakadék fölött.

A 496 méter hosszú Charles Kuonen függőhíd a Grächen és Zermatt közti kétnapos gyalogtúra-útvonalat, az úgynevezett Európa-utat teszi járhatóbbá a Grabengufer-szakadék áthidalásával.

A főszponzor, egy helybéli vállalkozó és pszichológus nevét viselő híd 750 ezer svájci frankból (200 millió forint) épült fel mindössze két és fél hónap alatt.

A Swissrope svájci függőhídgyártó és -építő újszerű lengéscsillapítást alkalmazott, így az új függőhídnak alig van kilengése. A rácsos aljú függőhídról fenséges kilátás nyílik a Matternhornra, a Weisshornra és a Berni-Alpokra.

Az új gyaloghíd valójában egy 2010-ben épült hasonló átjárót pótol, amelyet alig két hónapnyi működés után le kellett bontani, mert kőomlásban megsérült. Az új híd pilléreit 200 méterrel odébb, egy kőomlásveszélytől mentes helyen rögzítették.

A tiroli Reuttéban van ugyan egy gyalogos függőhíd, amely nagyobb, 110 méteres mélység fölött ível át, de az mindössze 405 méter hosszú.

(Forrás: marmalade.hu;MTI | Kép: pixabay.com)