Jump to content

A 4 legjobb hekkező a Balaton körül

2017. 07. 20. 12:05

Ha nyár, akkor Balaton és hekk. Jó halsütőt viszont nehéz talál, elvégre minden négyzetméterre jut vagy kettő, viszont az igazi ínyencfogásokért megéri a strandon túl menni.

Van egy hangulata a strandos büfézésnek, ahogy a helyeben készülő hamburgernek az olcsó majonézzel és olajban úszó krumplival együtt, viszont a Balaton parti gasztronómia csúcsa messze nem ez.

A csacsihalak fellegvára

A hekk, ami sokak szerint még mindig echte magyar hal, a legkiválóbb halsütőknél valójában visszaadja azt az ízvilágot, ami miatt megéri két várossal arrébb autózni. Noha náluk sem érkezik aranytányéron a hal, mégis tudnak valamit, amit parti büfések nem.

Kezdjük is rögtön a Balaton fővárosának számító Siófokkal és a Sió Halsütővel. Elrugaszkodva a hagyományoktól, az étkezde nem idézi a rendszerváltás előtti időket, és a halon kívül gyakorlatilag mindenféle finomság felkerült az étlapra. A bécsi szelet gyakorlatilag akkora, hogy két család is jól lakna belőle, a saláták is frissek és finomat, viszont a halak mindent visznek. Ropogós panír, puha, omlós belső, tökéletes ízharmónia. Megéri az árát.

A déli parton tovább haladva Balatonlellénél érdemes még betérni halazni egyet a Nádfedelesbe, ami lassan négy évtizede szervírozza papírtányéron az isteni halakat. Ami az adagokat illeti, bőséges mennyiség kerül az aszaltra, habár az árak azért itt is hagynak kívánni valót maguk után. A kiszolgálás kedves, az ételek ízvilága szintén megér egy misét, és a kiülős résznek is megvan a hangulata.

A túlparton járva Balatonszemesen a Hal-Álom kínál utánozhatatlan halélményt. Van minden, amit halból el lehet készíteni: halpaprikás, halészlé, sült hal, halbelsőség. A kikötőnél található étterem kerthelységgel is rendelkezik, így hangulatosan a Balatont figyelve falhatod a halad. A hangulat kicsit a 70-es éveket idézi, de sebaj, mert a finom falatok kárpótolnak, ja és még reggelizni is lehet!

Visszatérve a déli oldalra Halas Karcsi büféje is tartogat gasztronómiai meglepetéseket. A halsütödében olyan különlegességeket is meg kóstolhatunk, mint az egészben sült kősüllő, vagy épp a rántott haltej. A három évtizede fennálló halazóban minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere, az árfekvés pedig a szokásos balatoni.

Szóval, ha halazni támad kedved, de már unod a strandos hekket, próbáld ki az északi és déli part legkiválóbb halsütőit, ahol a halas ételek mellett például kipróbálhatod a halburgert, de a klasszikus rántotthús sült krumpli páros is a kínálat részét képezi. Mert ha Balaton, akkor hekk!

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)