Jump to content

Merészek vagyunk, ha utazási irodával utazunk?

2017. 07. 07. 17:00

Belföldi nyaralásaink során eszünk ágába sincs segítséghez fordulni azért, hogy megszervezzük utunkat. A szállást lefoglalni nem nagy kunszt, csak legyen miből válogatni. Ha azonban külföldre vágyunk, akkor utazási irodába megyünk segítségért.

Az utazási irodák fő profilja a külföldi utak megszervezése, lebonyolítása. A turizmus is egy lényeges iparág, amelyben ugyanúgy megvan a versengés az irodák között, mint máshol. Ahhoz, hogy minél szélesebb körben eljussanak ajánlataik az utazni vágyókhoz, szükséges, hogy nagyobb választékkal és kecsegtető ajánlatokkal álljanak elő.

Magyarországon egy ideje már megcsappant a bejegyzett utazási irodák száma. A tavalyi év első napján közel 1300 utazási vállalkozás igyekezett az utazóközönségek kiszolgálni, azonban néhány hónap elteltével ezeknek a vállalkozásoknak a száma is csökkent. Főleg kisebb cégek szüntették be munkájukat, tevékenységi engedélyüket visszaadva bezárták irodájukat. Az utazási irodák számának csökkenésének hátterében a jogszabályok állnak, amelyek nagyon komoly feltételekhez kötik az szolgáltatások engedélyezését.

Arról nem kapunk hírt, ha egy cég kéri a jegyzékből való törlését, ám az már hírértéket képvisel, ha egy utazási iroda becsődöl. A napokban értesülhettünk arról, hogy az egyik haza utazási iroda így járt, és utasai Törökországban ragadtak. Aznap, amikor a cég bejelentette, hogy fizetésképtelen, még a társaság szervezésében elindult egy csoport Törökországba. Hiába indultak el a magyar nyaralni vágyók, oda már nem érkeztek meg. Akik pedig már kint voltak, azok sem élvezhették felhőtlenül pihenési idejüket, mert a szó szoros értelmében kizárták a magyar vendégeket a szobáikból. Honfitársaink végül szerencsésen hazaértek, de az biztos, hogy ez a nyaralás örökre emlékükbe égett.

Ilyen és ehhez hasonló hírekre azonnal felkapjuk a fejünket, pedig évente több céget azért törölnek a jegyzékből, mert szabálytalanságokat észlelnek a hatóságok. Előfordul, hogy olyan utazási cégek jelzik igényüket a bejegyzésre, amelyeket évekkel ezelőtt már töröltek, és köztük van olyan is, amelyik végelszámolás, vagy éppenséggel felszámolták alatt állt. Természetesen a megfelelő hatóságok megvizsgálják ezeket a cégeket és nem is engedik vissza a turizmus véráramlatába.

Egy olyan hír hallatára, mint a mostani becsődölt utazási irodás, fél az utazni vágyó, hogy vele is ez megtörténhet. Nemcsak az a baj, hogy kellemetlen helyzetbe kerülhetnek ártatlan utasok, hanem sok százezer forinttól eleshetnek az utasok. Vannak olyan helyek a világban, amelyek akkor elérhetők a hétköznapi emberek számára is, ha utazási irodákon keresztül megy. Egy-egy nyaralóhely ugyanis egyénileg nagyon drága lehet, de az utazási irodák jelentős kedvezményeket tartogathatnak, és felhívhatják a figyelmünket last minute lehetőségekre is.

Utazni vágyóként érdemes megvizsgálni, hogy a kiválasztott utazási irodának mi a bejegyzési regisztrációs száma. Ezt jól látható helyen kell minden üzletben feltüntetni. Ha ennek híján működik egy iroda, akkor nagy rizikót vállal az ember.

(Forrás: marmalade.hu | madailylife.com, telegraph.co.uk, choice.com.au/képek)