Jump to content

Ha gyerek, akkor is mehet...az utazás

2017. 06. 27. 19:00

Lehet álom és válhat rémálommá is a nyaralás, amely már az utazással megkezdődik. Mindegy, hogy milyen közlekedési eszközt veszünk igénybe, hogy elérjük nyaralásunk célpontját, de a hosszabb út lehet nyögvenyelős is, ha nem gondoskodunk gyermekeinkről.

A gyerekekkel való hosszabb utazást többen mellőzik, mondván, hogy nem kicsinek való még egy nagyobb és fárasztó út megtétele. Mások pedig az ellenoldalt képviselik, miszerint a gyerekek számára igenis lehet élvezetes nemcsak a nyaralás, a csavargás, hanem már az oda vezető utazás is. Egy jó hely, a sok látnivaló azok az élmények, amelyek valószínűleg egy életen át végig kísérnek minket. A gyermekkorban begyűjtött élményeket újból és újból fel tudjuk idézni és még felnőtt korunkban is abból tudunk táplálkozni abból, amit kicsiként átéltünk. Az utazás, a nyaralások során látott új helyek, új emberekkel való ismerkedés mind a gyerkőc személyiségfejlődéséhez járul hozzá. Amikor kiszakítjuk gyermekeinket a megszokott otthoni közegükből és teljesen új környezet veszi körül, akkor tanulja meg igazán, hogy mit jelent alkalmazkodni, új helyzeteket kezelni, kapcsolatokat építeni. Természetesen hatással lehet tanulmányaira is, hiszen új kultúrákat, történelmi személyiségekről, látványosságokról tudhat meg újat, és nem csak a tankönyvek hasábjain láthatja a róluk készült képeket, hanem a valóságban is megtekintheti. A belföldi utazás is nyújthat ilyen élményeket, de egy külföldi utazás még azt a pluszt is szolgáltatja, amelyet a nyelvtudás jelent.

Újszülött babával alapjában véve nem célszerű útra kelni, nemhogy több órás útra. Sőt másfél éves kor alatt is attól függ a nagyobb utazás, hogy a gyermek mennyire viseli jól az utazást, mennyire anyafüggő. Sok baba egész jól viseli a hosszabb utat is, de van, aki nem. Igazán nagyobb volumenű utazásra akkor érdemesebb elindulni, amikor a gyerekek már elérték az 5-6 éves kort. Ebben a korban már a vonatozás, a buszozás is nagyobb élményt jelent mindenkinek, nem beszélve a repülőútról.

Még ha vágyunk is egzotikus helyen romantikázni a családdal, érdemes átgondolni. Egy pici, még magától nem járó babát állandóan hurcolni kell. A kicsit nagyobb, már kúszó, mászó, botorkáló babák azonban mindent megfogdosnak, és jellemzően a szájukban landol a kezecskéjük. Ez egy más kultúrában, más higiéniai jellemzők mellett nem biztos, hogy tanácsos. A pici gyerekek ráadásul a repülés élményére sem emlékeznek, de ha kicsit nagyobbak, mondjuk 2-4 évesek, akkor az egy helyben tartásuk okozza a legnagyobb kihívást. Éppen ezért egy nagyobb gyerkőccel élvezetesebb egy hosszabb út is.

Még az elindulás előtti napokban beszélni szükséges a gyerekekkel arról, hogy a családnak mindig, minden körülmények között együtt kell maradnia, ha elutaznak otthonról. Ez igaz idehaza is, de külföldi út során különösen. A gyerekekkel tisztázni szükséges, hogy mindig maradjanak szüleik mellett.

Az új környezet, az új kultúra tálcán kínálja a látnivalókat. Szülőként bele kell kalkulálni a nyaralásba, hogy ha gyerekekkel mennek nyaralni, akkor nem érdemes rohanni. Inkább kevesebb látnivalót tervezzenek be, egymáshoz közelebbi látványosságok megtekintését célozzák meg. Iktassanak be pihenősebb, strandolós napokat, és hagyjanak terepet a lazulásnak, a spontán lehetőségeknek is.

(Forrás: marmalade.hu | getmoving.co.za, diabetes.ie, bmag.com.au/képek)