Jump to content

Nekünk a Balaton...

2017. 06. 09. 17:00

Ha nyár, akkor vízpart, és ha belföldi nyaralást tervezünk, akkor az egyik úti cél nagy valószínűséggel a Balaton lesz. Még ebben a kicsi országban is annyi látnivaló van, de a nagy tavunk mindenkit levesz a lábáról.

Amilyen apró, annyi csodát rejt Magyarország. A Balaton nemcsak hazánk, de Közép-Európa legnagyobb tava is. A 77 kilométer hosszú, sekély vizű tavunk rabul ejti a honfitársainkat, de kedvelt turisztikai célpontja külföld turistáknak is. A Balaton vize felfrissülést jelent a nagy hőségben mindenki számára, a látványa pedig a lelkünket gyönyörködteti.

Tengerpart híján kénytelen vagyunk tavak mellett megtalálni a hűsítés módját. A hatalmas tavunk nem véletlenül kapta a magyar tenger elnevezést is. Legnagyobb tavunk vize jó minőségű, és még magas vízállás mellett is sekély. Ez annyiféle vízi játékra ad lehetőséget, ráadásul még a pici gyerekeket is be lehet vonni.

A legjobb benne, hogy könnyen elérhető, megközelíthető, nem kell külföldre menni azért, hogy vízparton lehessünk.

Talán nincs is köztünk olyan, akinek valamilyen kellemes története ne fűződne a Balatonhoz. Osztálykirándulások színtere volt, családok töltöttek akár több hetet a nagy tó mellett. A Balaton környéki látnivalók, a tavat körülvevő vulkáni eredetű tanúhegyek mind beégtek az agyunkba. Szerelmek, barátságok kötődtek  a víz partján. Kellemes emlékek kíséretében gondolunk újra a magyar tengerre.

A Balaton sekély vizének köszönhetően hamar felmelegszik, ami annál inkább vonzza a fürdőzni vágyókat. Egyre több partszakaszt alakítanak homokos stranddá, amely még kecsegtetőbb. Habár a legtöbb fürdőhely fizetős, lehet találni ingyenes pancsoláshoz is helyet.

Azonban nemcsak magáért a vízért szeretjük ezt a vidéket. A terület központi eleme ugyan a Balaton, de a tó környéke is számos látnivalót kínál. Az egyik leglátogatottabb hely hazánkban a fővárosunk mellett természetesen a Balaton, és annak környéke. Ha a nagy tavunk környékén foglalunk szállást a nyaralásunkhoz, a lubickoláson kívül számos mást is csinálhatunk. A Balaton számos sport- és kulturális rendezvénynek is színtere, nyáron egymást érik a fesztiválok, a vásárok, a borhetek.

A tó és környéke mindig más arcát mutatja. Ha nemcsak a fürdésben gondolkodik az ember, akkor felkereshet különleges látnivalókat. A Balaton geológiai csodáján túlnézve érdemes megnézni a Hegyestűt, amely hazánkban egyedülálló képződmény, de még Európában is ritka látvány. Tehetünk egy túrát a Szigligeti várba, amely a XIII. századból maradt ránk. A várhegy tetejéről letekintve gyönyörű kilátással ajándékoz meg a természet. Ha már Balaton, akkor Tihany is a gondolatunkban lehet. A bencés apátság égbe meredő kolostora egy újabb túra célpontja lehet, és persze felrémlik bennünk a tihanyi echó is. Kevesebb szó esik az Óvár-hegy keleti oldalában található, sziklába vájt barátlakásokról. A bencés szerzetesek középkori sziklaotthonai megmozgatják az ember fantáziáját. Egy túrát mindenképp megér.

Éppen csak érintettük a látnivalókat, de valójában számtalan lehetőség van arra, hogy izgalmas, érdekes programmal töltsük fel magunkat a nyári szünidőben méghozzá a Balatonban vagy a Balaton környékén.

(Forrás: marmalade.hu | itshungarian.com, gotohungary.eu, natureandwinetravel.com/képek)