Jump to content

Egy hely hazánkban, ahová csak engedéllyel léphetünk

2017. 06. 01. 19:00

Van egy hely az országban, amely olykor megszűnik létezni. Helyesebben fogalmazva átalakuláson megy keresztül. Védenünk is kell, olyan értékes. Ismered a dél-alföldi szikes tavunkat?

Nem is az a helyes kifejezés, hogy megszűnik létezni. Sokkal inkább azt jelenti, hogy ez a különleges magyar természeti érték időről időre átalakul. Létezik Magyarországon egy olyan különleges hely, amely az év minden szakában más látványt nyújt. Mire az egyikhez hozzászoknánk, már egy új arcát mutatja. A délkeleti országrészben található a Körös-Maros Nemzeti Park. A tele csodákkal rendelkező terület nem véletlenül kapta a nemzeti park rangot, hiszen telis tele van természeti kincsekkel. Van egy kis település, amelynek neve a legtöbb magyar honfitársnak ismeretlenül cseng. Kardoskút mégis különleges. Ennek a kis településnek van egy olyan tava, amelyiket a nyári napsugár teljesen kiszárít. Az időszakos vízállású tó vízháztartásában valószínűleg mindig közrejátszott a talajvíz mennyisége.

Amikor már azt gondolnánk, hogy nincs visszaút, kiszáradt, akkor mégis megtelik vízzel. A Fehér-tó nem véletlenül kapta a nevét. A benne felgyülemlett oldott só akkor mutatja meg igazán magát, amikor a víz elpárolog, vagy legalábbis nagyon alacsony a vízállása. Ilyenkor a szürkésfehér köntösébe bújik. A sós víz nem kedvez a legtöbb állat- és növényfajnak, így azonban olyan különleges élővilága van a Fehér-tónak, amelyet az édes vizű tavak nem tudnak felmutatni.

A Dél-Alföldön található Körös-Maros Nemzeti Park tele van természeti csodával, de a legkülönlegesebb mégis a szikes tava, amely 1997 a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik. Már 1966-tól védettséget élvez a tó és területe is, de azóta már fokozottan védett státuszt vívott ki magának. Annyira védett az ideiglenesen kiszáradó szikes tó, hogy a területére csak engedéllyel lehet belépni.

A Fehér-tó lényegében nem is egy tavat jelent, hanem magába foglalja a Maros egyik fő ágából és mellékágaiból kialakult tómedreket. Éppen ezek a mellékágak azok, amelyeknek a sós víz köszönhető. Már ez különlegessége a tónak, ám késő tavasztól őszig nem is található a medrében víz. Nemcsak maga a tó medre szikes, hanem az azt körülvevő terület. A kettő látványa nyújtja az igazi különlegességet. Arról nem is beszélve, hogy ezen a területen csak sótűrő növények maradhatnak életben. Nemcsak különleges növényeknek ad otthont, hanem madarak pihenőhelyének is kiváló. A kardoskúti Fehér-tó remek leszállóhelye a vadludaknak, daruknak, récéknek. Ilyenkor több ezer madár sereglik ide és pihen meg éjszaka. Ősszel a tó különlegességét csak fokozza az ott megpihenő madarak hihetetlen tömege.

Ezt az elképesztő helyet kihelyezett megfigyelőállomásokról csodálhatja meg az idelátogató. A tavat körülvevő terület a Sóstói-telep, amelyet a magyar szürke szarvasmarhák, rackajuhok tartására használják fel.

(Forrás: marmalade.hu | panoramio.com, oroscafe.hu/képek |youtube.com/videó)