Jump to content

A 9/11 halhatatlan túlélője

2017. 05. 29. 15:01

Amerika egyik legsötétebb napjaként vonult a történelembe a szeptember tizenegyedikei terrortámadás. A túlélők és mentésben résztvevők hősiességének szimbóluma azonban a mai napig ott ül a Liberty Parkban. S míg évtizedekig szinte pillantásra sem méltatták, mára ikonná vált.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások az egész világot megrázták, Amerikának pedig évekre volt szüksége, mire fel tudott ocsúdni belőle. A 9/11-ként is gyakran emlegetett terrortámadás során a New York-i Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott bele, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat. Az összehangolt terrortámadást az Al-Kaida vállalta magára. A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét.

A tragikus szerencsétlenség helyszínein az újjáépítést követően emlékművek sokasága bukkant elő, amelyek közül néhány a véletlenek sorozata miatt vált azzá, és alakult a túlélés, a hősiesség és az újrakezdés szimbólumává.

Double Check

Az egyik ilyen, ha nem az egyetlen szobor a Double Check névre hallgató szobor, ami a World Trade Centertől nem messze a Liberty Parkban található. Évtizedek óta, 1982-től ült az ikertornyok közelében, és különösebben nem tulajdonítottak nagy jelentést neki.

Neve, azaz Double Check az általa megmintázott személy leggyakoribb tulajdonságát merevítette ki: a tárgyalás előtti utolsó aktatáska ellenőrzést: számológép, tűzőgép, toll, ceruza, jegyzettömb. Az üzletembert ábrázoló bronzszobor a tér szokásos elemként beolvasd a látképbe, szinte észrevétlen maradt.

Alkotója az a bizonyos John Seward Johnson, akinek a Johnson & Johnson giga-birodalomban bérelt széke volt, ám ő a családi vállalkozás helyett szobrászként dolgozott, miután elbocsátották a cégtől. Védje az art in the art, alkotásaiban a hétköznapiságot ragadta meg, valamint világszerte ismert festmények szereplőit alkotta újra szoborként.

A halhatatlan kisember

A 9/11 azonban mindent megváltoztatott. Az ikertornyok körüli épületek, szobrok egyszóval minden kőtörmelék, és épületdarabok törtek porrá. Alig maradt meg valami egyben. Double Check viszont érintetlen maradt. A szóbeszéd úgy tartja, hogy a káoszban a tűzoltók azt hitték a romok közt ülő szoborra, hogy egy élő ember.

Később a teljesen hétköznapi szoborból az újrakezdés, a hősiesség és a túlélés ikonikus alakja lett. A terrortámadást követően aktatáskája az elhunytak nevével lett tele, plüssállatok, és virágok borították, sőt egy FBI-os sapka került a fejére, és egy rendőr jelvény a mellkasára.

A tragédiát követően Rómában is felbukkant egy Double Check, a terrortámadásban elhunytak emlékére, amit hét másik követett szerte a világban.

A szobor örökké emlékeztet a támadásra, de egyben arra is, hogy mindig van esély az újrakezdésre. Az alkotáson található sérüléseket nem javították ki, csupán óráját időzítették újra: a mutatók 8 óra 46 percre mutatnak, amikor az első repülő becsapódott.

Évekkel később, az alkotó azt mondta a szoborról a New York Times-nak, hogy: a szobor reprezentációja a hétköznapi embernek, aki túlszárnyalja önmagát, és ikonná válik, ami az USA-ban nem lehetetlen vagy akárcsak New Yorkban, a lehetőségek városában, ahol bárki Valakivé válhat.

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu;marmalade.hu | Kép: monumentsandmemorials.com,)