Jump to content

Ismerd meg a városokat a technika bevonásával!

2017. 05. 15. 17:00

Ahogy kinyílik az idő, melegebb évszak köszönt ránk, a környezet is egészen megváltozik. Ami azelőtt szürke és élettelennek tűnő volt, az most virágba borul, kizöldül. Tele lesz élettel a környezetünk, mi magunk is. Természetes vágyunk, hogy a szabadban legyünk.

Ahogy pedig életre kel a természet, úgy vágyunk a megszokott környezetünkből valami újba. Ehhez azonban nem kell elhagyni az országunkat sem. Korábban is létezett már a játékoknak egy olyan verziója, amely során városokat, azok nevezetességeit lehetett megismerni játékos formában. Még mielőtt a technikai eszközöket bevonták volna az ilyenfajta játékba, azelőtt kvízek és tesztek kérdéseire kellett válaszolni, ezáltal juthatott egyre több információhoz és ismerethez a kíváncsi játékos. Most, hogy már mindenki számára elérhető és jelen is van a technika a mindennapi életben is, ezt a játékok applikáció formájában is elérhetővé tették. A papír alapon létező játék adta az ihletet, hogy modern módon is lehessen ilyet játszani. Manapság már a legtöbben úgy járkálunk a városokban, hogy ha nincs is épp a kezünkben az okos technika, mégis be van kapcsolva az internet. Ha pedig így van, akkor miért ne használnánk ki arra, hogy az adott várost, vagy a környéket, utcákat minél jobban megismerjük? Akárhol lehetünk, küldhetünk és lekérhetünk, fotóval, videóval, hanggal ellátott információkat ott, ahol vagyunk. Mindeközben egy csapatjátékba csöppenhetünk, ugyanis több játékost megmozgató.

A Mistory elnevezésű városi játék 2015 óta elérhető. Logikus gondolkodásra késztet, ugyanis tele van fejtörőkkel, érdekes feladványokkal, és emellett izgalmas is. Ráadásul az alkalmazáshoz ingyen lehet hozzájutni. Ha bekapcsolódunk a játékba, akkor megszűnnek az idő és tér korlátai. Összekapcsolódik a játék és a való világ, amely azon túl, hogy valóban izgalmas, olyan ismeretekhez juthat a játékos, amelyet másképp lehet nem is tudna megszerezni. Ráadásul még sokkal hatékonyabban rögzül az ember elméjében az így megszerzett tudás. A játék során akár egy család vagy baráti társaság is sokkal interaktívabb módon ismerheti meg Budapest egyes részeit.

Ha pedig Budapest, és városi játék applikáció, akkor megemlítést érdemel a Budapest 100 elnevezésű városfelfedező játék, amely keretén belül a QR-kódok leolvasásával juthatnak a játékosok a megválaszolandó kérdéshez. Budapest néhány házán található ilyen kód, és a válaszokat a házban élőktől lehet beszerezni.

Ha irodalomkedvelő is vagy egyben, akkor irodalmi sétát tehetsz Budapesten a Hajnali háztetők elnevezésű városi játékkal. Ottlik Géza azonos című regényét lehet interaktív formában átélni. A regény cselekményét követve fedezheted fel a cselekményt, a helyszíneket és a szereplőket is.

Nemcsak budapestiek és Budapesten játszhatnak városi játékkal. A Mesélő Műemlékek alkalmazással Eger városában tehetünk tanulságos sétát, melynek során a műemlékeket, és azok történetét ismerheti meg jobban a használó.

Ha kedved támad egy budapesti vagy egri sétához, de máshogy, akkor bátran nyúlj az okostelefonodért és tölts le egy alkalmazást, amely izgalmat visz a város megismerésébe.

(Forrás: marmalade.hu | shutterstock.com, wsaeurope.com/képek)