Jump to content

Nemcsak gyönyörű, de boldog is Norvégia

2017. 05. 10. 19:00

Utazni jó és érdemes is. A legmaradandóbb élményeket egy új ország más kulturális szokásainak megismerése, a helyi természeti és kulturális látnivalók megtekintése adja. Utazásaink során legalább egyszer érdemes ellátogatni Norvégiába. Megmondjuk miért.

Különleges környezettel, természeti adottsággal sok hely létezik a világban. Ezek közül éppen egyik Norvégia. A skandináv országok egyike, amely egy hatalmas félszigeten helyezkedik el Svédországgal egyetemben. Az északon Finnországgal és Oroszországgal határos Norvégia 324 ezer négyzetkilométeren terül el. Nagyjából öt millióan élnek itt. Norvégia fővárosa Oslo, államformája királyság.

Ennyit az ország adatairól, most inkább térjünk rá arra, hogy miért érdemes elutazni életünkben legalább egyszer ide. A szépséget meg kell fizetni. Norvégia cseppet nem arról híres, hogy olcsó. Bizonyos szolgáltatások és termékek ár a tokiói és New York-i árakkal vetekednek. A bátrabbak nekivághatnak stoppal is, de akár belekezdhetnek egy kisebb szervezésbe is, amelynek során meg lehet találni azt a fajta utazást, amiből a lehető legjobban kijön az ember. Ha már elértünk Norvégiába, akkor érdemes részt venni egy olyan egynapos szervezett túrán, amely vagy Oslóból, vagy pedig Bergenből indul. A célja az, hogy az egy napos út alatt a lehető legtöbb természeti csodával megismertethessék az odalátogatókat. A vonat- és hajóutat is magába foglaló utazás végpontjai szintén Oslo vagy Bergen. Nem csoda, hogy ennyire népszerű ez a túra, mivel minden simán zajlik le, nincs tömeg és tülekedés, a kirándulóknak nagyon sok élményt nyújt a látnivaló.

Norvégiában csaknem 1200 fjord található. Bármerre megy és tekint az ember, mindenfelé burjánzik a természet. A fjordoknak köszönhetően még a szárazföld belsejében is mindenhol víz található. A vikingek egykoron dongatemplomokat építettek. Számukra a hajó jelentette az életet és a megélhetést, ezért templomaikat is hajó alakúra formázták. A legalább ezer ilyen templomból már harmincnál is kevesebb maradt, de azok látogatottságot, hírnevet és világörökségi státuszt is élveznek.

A Vega-szigetek 6500 kicsi és nagyobb szigetet és sziklaszirteket foglal magába. Az északi sarkkör közelében található szigetvilág is a világörökség része, pedig nincs ott különleges építmény, de van évszázadok óta változatlan élet. A most is ott élők éppen úgy halászással , fakitermeléssel, pehelyréce tojásainak, tollainak gyűjtésével és földműveléssel foglalkoznak, mint évszázadokkal ezelőtti őseik.

Az altai sziklarajzok is a világörökség részét képezik. Az i.e. 4200 és 4500 között készült sziklarajzok legtöbbje a látogatók elől elzárt, egyedül a legnagyobb, az altai tekinthető meg. A rajzok elkészítéséhez kvarcit vésőket használtak fel a kor emberei.

Norvégia nagyon sokat költ a környezetvédelemre. A szinte érintetlen, romlatlan környezetről alig lehet a tekintet levenni, de emellett a norvégok visszafogott és rokonszenves emberek.

A csodás természeti adottságokkal megáldott ország ráadásul a világ legboldogabbja is. Az ENSZ egy lakossági boldogság felmérése szerint a norvégok a legboldogabbak, amely annak tulajdonítható, hogy a norvégok tudják, mi a jó nekik és köztük rendkívül jól működik a közösségi érzés.

Aki arra vágyik, hogy a természet lágy ölén, emberektől mentes, gyönyörű környezetben lehessen, valamint a fontos az, hogy ne lehangoló emberekkel találkozzon, kiváló választás Norvégia.

Ha eddig nem tudtunk meggyőzni, akkor majd ez a videó teszi meg:

(Forrás: marmalade.hu | fjordtours.com, visitnorway.com/képek | youtube.com/videó)