Jump to content

A történelmi Kína vége: bizarr jelenség, ami miatt fekvőrendőrrel kell lassítani a turistákat

2017. 05. 09. 17:10

Kína különleges kultúrája szempillantás alatt megbabonázza a sokat látott európai és amerikai szempárokat is. Pagodák, nyüzsgő éttermek, a történelem érintetlen lenyomata- ki tudna sietve elrohanni a távol-keleti varázs mellett? Sajnos egyre többen, amire válaszul Kína megdöbbentő válaszlépést tett.

A távol-keleti ország titokzatossága, már-már misztikus szintekre emeli azt az egyszerű halandó előtt. A kezdő világutazók bakancslistáján biztosan ott szerepel Peking vagy Hong Kong felfedezése, ahogy a Nagyfal vagy a Grand Canal alapos bejárása is. Legalábbis, az egyszerű halandók, akik talán maguk sem hiszik, hogy egyszer átlépik a sárkányok városának határát, így vélekednek. De nem így a rohanó látogatók, akik anélkül, hogy elmélyednének a történelmi Kína nyújtotta látványban, tovasietnek telefont nyomkodva vagy épp kelletlenül bámészkodva.

Taierzhuang ősi városa vs modern technológia- 0-1

A Peking-Hangzhou között húzódó Grand Canal egyik megállója az ősi város, ami a megelevenedett történelem maga, ráadásul nem a romos, lelakott fajtából. A városban elképesztő látvány tárul a szem elé, talán festeni sem lehetne szebbet. A legtöbb helyit és a turisták egy részét azonban nem hatja meg a panoráma.

A szentimentális, esztétikai vagy épp spirituális révedést ugyanis felváltotta a rohanás, telefonsimogatás és a teljes érdektelenség. A turisztikai látványosságot üzemeltető dolgozók válaszul a kulturális apátiára, fekvőrendőrökkel tűzdelték tele az utat, hogy lelassítsák az embereket, és arra késztessék őket, hogy ne csak a lábuk, hanem az orruk elé is nézzenek.

Az első kép a Washboard Road becenévre hallgató fekvőrendőr rengetegről a People's Daily China twitterén látott napvilágot a napokban, és elérte a célját: az ősi város újra a köztudatba került, és egy égető problémára is felhívta a figyelmet.

A megdöbbentő lépés hatása viszont már most érezhető. A látogatók nem csak elrohannak az épületek, és a csodás látvány előtt, hanem végre meg is csodálják azokat. Ha nem akarnak orra esni, a fekvőrendőrökben, a telefonokat muszáj zsebre rakni, ha pedig a virtuális rablánc nincs a kezükön, az ősi város látképe is megteszi.

           

Mitől olyan különleges a Grand Canal?

Taierzhuang ősi városán túl a fekvőrendőrök akár a Grand Canal hosszabb szakaszán is felbukkanhatnak, a már említett okokból, ugyanis tényleg nagy kár kihagyni a látványt.

A Grand Canal, ami a Peking-Hangzhou Grand Canalnak is neveznek az UNESCO világörökség része, ami egyben a világ leghosszabb mesterségesen létrehozott csatornája, folyója. A Kínai Nagy Fal hosszának egyötöde, és ehhez hasonlót, csak az időszámítás előtti negyedik században építettek. Peking és Hangzhou városát köti össze 1388 kilométer hosszan.

Ha egyszer Kínában jársz, ne lepődj meg az utat keresztező fekvőrendőrökön, amik a kulturális feltöltődés és az elmélyedés reményében lassítják a rohanó világ utazóit.

 

(Forrás: vakaciozzunk.hu | marmalade.hu | Kép: photobucket.com, ggpht.com, cntraveler.com)