Jump to content

A tavasz kincse, a medvehagyma

2017. 04. 03. 19:39

Nem csak ízletes, de számos pozitív élettani hatással bír, a tavasszal nyíló medvehagyma. A növény országszerte egyre népszerűbb és közkedveltebb, Orfűn például, idén április 8-án és 9-én, immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Medvehagyma Fesztivált. Ha még nincs terved a hétvégére, látogass el a fesztiválra és kóstold meg a medvehagymás finomságokat!

 

A medvehagymáról…

A medvehagyma (sásihagyma) leginkább a gyöngyviráglevélre emlékeztető, fokhagyma illatú, vadon termő fűszernövény. Szinte az egész országban előfordul, a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem belőle. A medvehagyma a tavasz hírnöke, természetes élőhelye az erdők árnyékos része, leginkább bükkös-tölgyes területek mentén nő. Fontos, hogy addig célszerű fogyasztani míg nem virágzik, ugyanis akkor íze ehetetlenné válik. A medvehagyma szezonja alig néhány hét. A medvehagyma hagymája mélyen gyökerezik a földben, szára 30 cm is lehet, élénkzöld, intenzív illatú, fokhagymára hasonlító. A medvehagyma virága csillagszerű liliomvirág. Hozzá nem értők könnyen összekeverhetik a mérgező gyöngyvirág levelével a medvehagyma ehető részét, ezért fontos, hogy legyünk körültekintőek, ha medvehagymát szednénk.

Élettani hatása...

A medvehagymában található allicin nevű anyag, egy igen erős antibiotikum, euért a medvehagyma természetes antibiotikumként szolgál. Nagy mértékben találhatóak benne ásványi anyagok és vitaminok, ezért fogyasztása jótékony hatással van az emberi szervezetre. Antibakteriális hatásának köszönhetően kiválóan tisztítja és fertőtleníti a gyomrot,illetve a beleket. Vírusos megbetegedések esetén ajánlott a fogyasztása. Mindezek mellet,t a medvehagyma csökkenti a vérnyomást, fertőtlenítő, gombaölő hatással bír, segít gyomorfájdalom és kellemetlen hasmenés esetén, belső paraziták ellen is kiváló, ugyanis fogyasztása kiűzi az eseteleges bélférgeket.

A medvehagyma gyógyír a reumás fájdalmakra, segít csökkenteni a magas koleszterin szintet, valamint csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának esélyét. Nem csak testünkre, de agyunkra is jótékony hatással van, javítja a memóriát, oldja a stresszt és a feszültséget, javítja a koncentrációs képességet. A benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően a medvehagyma fogyasztása javítja a szervezet működését, már-már fiatalítja a szervezetet.

Műtétek után, illetve egyéb panaszok esetén is javallott a fogyasztása,vérhigító és véralvadás gátló hatása miatt, segít megelőzni a trombózis kialakulását, erősíti az immunrendszert és segít megvédeni a vírusoktól és baktériumoktól.


A fesztiválról...

Az idei orfűi Medvehagyma Fesztivál több, mint harminc színes, érdekes programmal, valamint számos ételkülönlegességgel várja a résztvevőket április 8-án és 9-én.
A fesztivál szombaton 10 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődik az orfűi medvehagyma szobornál, amelyet követően jelmezes felvonulást tartanak. Az Orfűi Kézműves Egyesület mesterségeket mutat be, a legkisebbek szórakoztatásáról gyermekszínház és bűvészbemutató is gondoskodik.
A fesztiválon
többek között színpadra lép a Vivat Bacchus énekegyüttes és a Band of Streets. A Medvehagyma Házban hímestojás-kiállítást és tojáshímző bemutatót is tartanak.

A látogatók élményvonatra szállva utazást tehetnek a Pécsi-tó körül, szedhetnek medvehagymát, és kedvükre válogathatnak a fesztiválkonyha medvehagymás ételeiből, köztük Goják Csaba mesterszakács különleges medvehagymás fogásaiból.
A medvehagyma mára Baranya meghatározó gasztronómiai értéke lett, szinte fogalommá vált, amelyet az egészséges táplálkozással, természetközeliséggel, bioételek fogyasztásával kapcsolnak össze. A szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján, mintegy tízezer látogatóra számítanak.

(Forrás: marmalade.hu, MTI l Kép: pixabay.com)