Jump to content

Könyvbirodalom párnákkal

2017. 03. 31. 17:00

Ebben a zajos és túlpörgött világban nem meglepő, ha el akarunk tűnni olykor a világ elől is. Ha módunk van rá, ilyenkor szoktunk elutazni egy wellness hétvégére, vagy csak behúzódunk otthonunkba, hogy a lehető legkevesebb külső inger érhessen.

Mindenkinek mást jelent a kikapcsolódás. Sokan hódolnak valamilyen aktív pihenésnek, mondjuk sportolnak, túráznak. Vannak, akik az elméjüket is le akarják csendesíteni, vagy legalábbis más dimenzió felé irányítani, ezért könyvet vesznek kezükbe. Otthonunkban is mindig van teendő, így ritkán szánunk arra időt, hogy olvassunk. Milyen jó is volna egy olyan hétvége, amikor minden az olvasásról szól. Beköltözni a könyvek birodalmába és átadni magunkat az olvasás élményének. Elmélyülni a tartalomban, és azt a folyamatot senki és semmi nem zavarhatná meg.

Nos, úgy tűnhet, hogy ez csak egy álom, hiszen kevesen engedhetjük meg, hogy otthon ne csináljunk semmit sem. Általában tele vagyunk teendővel és a könyvolvasás a legutolsó tevékenység, amelyet egy napunkba belezsúfolunk. De nem akkor, ha olyan helyre megyünk, ahol az olvasás, és a könyvek köré épül minden. Úgy látszik, hogy Japánban megelégelték ezt, és hiánypótlásul olyan hostelt hoztak létre, ahol a szobában nem csak ágy a bútorzat eleme, hanem könyvespolc. Sőt mi több, maga a szoba egy könyvespolc. Vagyis az ágy körüli polcon elhelyezett könyvek biztosítják, hogy megtalálják a megfelelő olvasmányt. A japán megoldás szerint tehát a szállodát és az olvasást hozták egy fedél alá. Habár a szobák nem feltétlenül a pihe-puha ágyal csalogatják a vendégeket, de mégis kényelmes kuckót biztosítanak arra, hogy belemélyedjenek egy jó könyv titkába. Nem is az alváson van a hangsúly, bár a legjobb altató a könyvolvasás, úgyhogy ha valaki elszunnyad, akkor is jó helyen hajthatja álomra a fejét. Ha azonban nagyon belemerült valaki az olvasásába, a történet magával ragadta és nem akar elaludni, akkor a folyosón elhelyezett kényelmes kanapét is választhatja helyéül.

Ez az a hely, ahol senkit nem zavar az a vendég, aki hajnalig akar olvasni. Az ajtók csukódása sem zavarja a másik lakót, hiszen nincs is ajtó, csak egy függöny az, amivel el lehet szeparálódni a többiektől. Olyan ez a hostel, mint egy könyvesbolt, ahol szemezgetni lehet az angol és japán nyelvű könyvek és képregények között. A különbség csak az, hogy az olvasmányokat nem értékesítik, csakis helyben lehet használni a hostel lakóinak. A hely 52 ággyal rendelkezik, közös mellékhelyiséget használhatnak az ott megszállók, és ingyen wifi szolgáltatja a kikapcsolódást.

Minél több kellene ilyen a világba. Egyelőre még csak Tokióban és Kiotóban működnek hostelek könyvmolyok számára. A digitális technika világában félnek a szakemberek attól, hogy az olvasás ki fog veszni az emberek életéből, így azonban sokkal vonzóbbá válhat és rá is lehet kapni az olvasás ízére.

(Forrás: marmalade.hu | instagram.com/képek)