Jump to content

Ne maradj turista, válj utazóvá

2017. 03. 21. 19:00

Mihez kezdenél akkor, ha hirtelen meggazdagodnál? Ha akkora összeghez jutnál, amely felborzolná a kedélyeket, és olyan kapukat nyitna meg előtted, amely eddig szinte hét lakattal őrzött volt?

Sokan élnének nagyvilági életet és minden luxusterméket megvásárolnának maguknak, családtagjaiknak, barátaiknak. A milliók csak úgy szállnának el, hamar megcsappanna az nagy összeg is. Mások a költés mellett a befektetésekre, a jövőre is gondolva eltennének nagyobb összegeket későbbre. Megint mások jó ügyek érdekében adakoznának. Valószínűleg a legtöbbünk azt mondaná, hogy bejárja a világot, ha már hatalmas összegre tett szert. Az ember ösztönösen kíváncsi és vágyik annak kielégítésére is. Az utazás költséges mulatság, bár mégis vannak, akik egy hátizsákkal bejárják a világot.

Sokunk úgy tud elmenni nyaralni, hogy egész évben kuporgat arra az alkalomra. Megcélozunk egy helyet, ahová már szerettünk volna rég elmenni. Ezek az utak szervezettek, tervezettek. Akár már hónapokkal korábban lefoglaljuk a szállást, a repülőt is, hogy minden olajozottan menjen, ha már aktuális lesz. Ám a valóság nem mindig egyezik a tervezettel. A részletesen eltervezett utazást, nyaralást számos berögzülés vághatja haza.

Az egész éves hajtás, munka után nyárára aktualizáljuk leginkább az utazásokat a relaxálás, teljes feltöltődés, pihenés reményében. Arra számítunk, hogy az a pénz, amelyet a nyaralásunkba fektetünk be, megtérül a gyönyörű szállás képével, az utazás zökkenőmentességével, az időjárás kegyességével és a jó emberi kapcsolatokkal. Ilyenkor érhet az első hidegzuhany. Már az utazás sem mindig sima ügy, sem élvezetes vagy technikai okok miatt, vagy az odavezető út megtalálásában, vagy valamilyen veszekedés miatt. Csak olaj a tűzre, ha a szállásunk nem olyan, mint amilyennek foglaláskor a képeken volt látható. Luxust várunk még akkor is, ha a nyaralásba nem tudunk milliókat befektetni. Ahhoz, hogy jól tudjuk magunkat érezni, gondoljuk át, hogy mibe is fizettünk be, és alkalmazkodjuk az adott feltételekhez. Elvégre nem a szálláson akarjuk tölteni a nyaralás idejét. Koncentrálni kell arra, hogy milyen környezet vesz minket körbe, ismerjük meg a helyet, az adott kultúrát. Észre kell venni a jót, a pozitívumokat. Ha túl sokat várunk az utazástól, a helytől, nagy az esélye, hogy valamiben csalódni fogunk. Mivel ez is fejben dől el, így érdemes a jót és a szépet keresni, hogy az ott töltött napok ne keserűen teljenek el.

Minden környéknek megvannak a tipikus köztudatban és úti könyvekben is jegyzett helyei és látnivalói. A turisták ezeket keresik fel, nem többet és nem kevesebbet. Ha másra vágyunk a megszokottakon kívül, akkor hagynunk kell, hogy az orrunk után menjünk. Nyugodtan fel lehet keresni a csordaszellemtől eltérő útvonalakat. Biztosan tartogatnak kalandot, már csak azért is, mert más, mint amit a többiek csinálnak.

Minden kultúrának és helynek megvannak a sajátosságai. Még belföldi utazásaink során is felfedezhetjük ezt, hát még ha külföldön nyaralunk. Az idegen táj és kultúra nagyon eltérhet a miénktől, éppen ezért érdemes minél több mindent magunkba szívni onnan. Ehhez kellő érdeklődés, nyitottság szükséges, azonban biztos nyomokat hagy majd emlékeink között.

Ha turistából igazi utazóvá válik valaki, akkor nem sajnálja sem az időt, sem a pénzt, hogy befektette egy idegen vidék, kultúra megismerésébe. Nem hasonlítgatja össze más helyekkel, mert mint ahogy mi emberek is különbözünk egymástól, úgy különböznek a helyek is.

(Forrás: marmalade.hu | transom.org, hbr.org, apessay.com/képek)