Jump to content

Szereted a kastélyokat? Szabadkígyóst ne hagyd ki!

2017. 02. 04. 19:00

Kicsi országunk olyan sok látnivalót tartogat, amelyeket többször is megcsodálhatunk, és nem unjuk meg. A természeti csodák mellett a különleges építmények is vonzzák a turistákat. Ha vonzanak az impozáns épületek, akkor a szabadkígyósi kastély is tetszeni fog.

Az Alföldet sokan vélik egyhangúnak és sivárnak. A vélt sivárságból azonban Békés megye kitűnik kastélyaival, amelyek mind a Wenckheim család birtokában voltak.

A szabadkígyósi kastély tulajdonosa gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina volt. Krisztina 1872-ben ment feleségül unokatestvéréhez, Frigyeshez. Az ismert és nemesi raggal bíró házaspár a korszerű gazdálkodás megteremtése, és számos más tevékenysége miatt volt jelentős személyiségek a környéken. Wenckheim Krisztina sokat tett a megyei kórház fejlesztésének érdekében, de alapított árvaházat és szorgalmazta a római katolikus egyházi intézmények kiépítését is.

Maradandót hagytak Szabadkígyóson, a kastélyt. Ha a településén járunk, kötelező utunk vezessen a kastélyhoz. Az épület láttán belecsöppenünk egy olyan korba, ahol ha a képzeletünket hagyjuk szabadon szárnyalni, akkor láthatjuk a díszes ruhákban, a kastélyt körülvevő parkban sétáló és diskuráló nemességet.

A Ybl Miklós által megtervezett kastély és parkja is 1875 és 1879 között készült el. A mi is meggyönyörködtető épület korának legkorszerűbbje volt. A kastélyt 1882-ben adták át.

Hogy ne csak a történelemben tegyünk látogatást, hanem az irodalomban is. Azt tudtad, hogy Jókai Mór egyik főszereplőjét Wenckheim Krisztina apjáról mintázta? Az Egy magyar nábob című Jókai regény főhőse a grófnő édesapját, Wenckheim Józsefet személyesíti meg.

A főépület megközelítésekor nyárfák követik utunkat. A kastély előtt tiszafákból és bukszusokból álló franciakertet alakítottak ki, melynek közepén szökőkutas vízmedence található, attól nem messze egy gyönyörű platánfa áll. Sokak fotóján feltűnik ez a fa, amely nem véletlen, hiszen vastagsága a megyében egyedülálló. Még mielőtt a kastélyhoz érnénk, feltűnik egy mesterséges tó is, amely nyolcas alakot ölt, és ugyancsak itt találhatók meg Békés megye legnagyobb mocsári ciprusai is.

Nem csak a most odalátogatókat gyönyörködteti meg a kastély és parkjának látványa, hanem annak idején is nagy siker aratta. A park java része erdős volt, de szívesen bővítették állományukat máshonnan szállított növényekkel.

Maga az épület stílusa neoreneszánsz, amely tagolt homlokzatú és kéttornyú. Az épület különlegességét az adja, hogy Wenckheim Krisztina kérésére az év napjainak számával azonos ablakkal látták el. Így a szabadkígyósi Wenckheim-kastély 365 ablakkal rendelkezik. 52 szobája a naptári heteket szimbolizálja, és annyi épületrészre tagolódik, ahány évszak van.

Az egykor szebb időket megélt kastély jelentős felújításra szorulna. A kastélypark és a franciakert már természetvédelmi terület. 

(Forrás: marmalade.hu | mapio.net, panoramio.com, mapio.net | youtube.com/videó)