Jump to content

Kalandozzunk színes parton

2017. 01. 21. 19:00

Megteltünk már a szürkeséggel, annak egyhangúságával. Epekedve várjuk a tavaszt annak minden pompájával, színével, illatával, hangjával együtt. A ködös, olykor fehér látkép már kiölt belőlünk mindent. Melegre, színekre vágyunk. Megadjuk nektek.

Amiről most olvashatsz majd, az a szemet kápráztatja, ám a szépség mögött az emberi hanyagság, a szemetelés áll. Az Amerikai Egyesült Államokban, Kaliforniában létezik egy úgynevezett Üvegpart. Ez a part nem véletlenül kapta az elnevezést, ugyanis a tengervíz nagyon sok hulladékot sodort a partra, amely között nagyon nagy számú üveg is volt. Jellemzően az emberek egyáltalán nem foglalkoztak a környezetvédelemmel az 1900-as évek elején. A természet ökoszisztémájába beavatkozó ember üveggel, üvegtörmelékkel szennyezte a környezetet. A szél és a víz együttes munkájának köszönhetően a parton eldobott, vagy a partra kisodródott hulladék hamarosan ellepte Fort Bragg város környékét. A szennyezés olyan mértékűvé vált az 1960-as évekre, hogy szó szerint emberek elől elzárt területté nyilvánították. Elkezdték ugyan a tengerpart hulladékmentesítését, a nagy részével meg is birkóztak, de az üvegtörmeléket összeszedni lehetetlenség volt. Mindenfelé üvegdarabok bújtak meg a kövek és a homok között.

A több évtized alatt felhalmozódott szennyeződést igyekeztek megszüntetni, eltakarítani, de teljeséggel lehetetlen volt. A természet igyekszik öngyógyító mechanizmusával kezelni a sebeit, de a teljes gyógyuláshoz sok idő szükséges. Segítségül hívta a szél és a víz erejét, így idővel és a természeti erők formálásának köszönhetően az üvegtörmelékek mára fényes, színes, csiszolt kövekké váltak.

Ami az emberiség szégyene kellett volna hogy legyen, úgy vált Fort Bragg város látványosságává a Glass Beach. Sőt mi több, így vált a világ egyik legkülönlegesebb partszakaszává az Üvegpart.

Ahhoz, hogy ez a különleges tengerpart létrejöjjön, az emberek felelőtlensége játszott legnagyobb szerepet. A természet mégis addig csűrte, csavarta, amíg a lehető legjobbat ki nem hozta abból, amiből gazdálkodni tudott. A csiszolt felületű, színes üvegdarabok úgy fedik a parti fövenyt, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Az Üvegpart a MacKerricher Nemzeti Park területén található, a színes törmelékek gyűjtése szigorúan tilos. Noha van belőle elég, de mint ahogy odakerült, úgy fog egyszer eltűnni is. Ahogy eddig is alakította a természet, eztán is fogja, míg egyszer eltűnnek a kövek. A turisták kedvelt helyévé vált az Üvegpart és hogy ne tűnjön el, pótolni szeretnék a színes kavicsokat is. Annyira látványos és látogatott hellyé vált Fort Bragg partszakasza, hogy most már minden évben üvegfesztivált rendeznek.

Nézd meg az Üvegpartot videón, a színek és a táj biztosan rád is hatással lesz a téli egyhangúságban.

(Forrás: marmalade.hu | natemaas.com, placestoseeinyourlifetime.com, 1001scribbles.com/képek | youtube.com/videó)