Jump to content

Az utazás élménye

2016. 11. 19. 18:00

Sokan gyűjtögetnek arra egész évben, hogy nyáron jól megérdemelt szabadságuk ideje alatt, belföldi vagy külföldi nyaralás során fedezzenek fel újabbnál újabb helyeket. Milyen jól teszik. Aki elindul az ismeretlenbe, különleges érzéseket és élményeket élhet meg.

Önmagunk megismerésének egyik módja az utazás. Furcsán hangzik? Gondold csak végig. Ha egy idegen helyre utazol, akár csak az országon belül, ott alkalmazkodni kell a szálláshoz, a szállásadókhoz, az adott településhez és az ott élőkhöz. Ha pedig mindezt külföldön teszed meg, akkor más nyelv, más kultúra, más látásmód is megcsillan előtted. Otthon ülve, a négy fal között erre nem lenne lehetőség.

Sokan azért utaznak, hogy egy időre kiszakadjanak a hétköznapi közegből. Másnak ez státuszszimbólum, amivel fitogtathatják vagyonukat. A legtöbbünket pedig hajt az, hogy új helyeket ismerjünk meg. Vannak terveink, amelyeket meg akarunk valósítani, mert olvastunk egy különleges országról, egy érdekes látnivalóról, amelyet életünkben legalább egyszer testközelből is látni szeretnénk. Aki sokat utazik, az rájön, hogy mennyire apró lények vagyunk a bolygónkon. Egy a sokmillió ember közül. Rájövünk, hogy mennyi megcsodálni való vár még ránk. Egyre és egyre csak bővül az a lista, amelyet látnunk kell.

Egy nyaralásból hazatérve hetekig, hónapokig feltöltődünk és szívesen elevenítjük fel az ott látottakat, történteket. Ez az érték az, amelyet nem vehetnek el tőlünk. Mégis azért gyűjtünk pénzt, hogy olyan tárgyakat vásároljunk meg, amelyek a megvételtől számítva néhány napon túl a nagyja érdeklődést elveszítheti. Az a vágy vezérel, hogy valamit elérjünk. Mihelyt megvan, már újból vágyunk valami másra. Ez egy körforgás. Aki szeret utazni, könnyen rákaphat az ízére. Mindig újabb és újabb úti célokat tűz ki. Hasonló boldogság ez, mint amikor végre meg tudunk vásárolni valami olyan terméket, ami után áhítoztunk. A különbség csak az, hogy miután a vásárlásból eredő tárgy a miénk lett, a boldogság mértéke kezd csökkenni. Egy utazás megvalósítása után viszont sokáig jó érzéssel tölt el visszagondolni az ott töltött időre. Elég csak néhány fényképet nézni, amelyek az utazás során készültek, és szervezetünk már ontja a boldogsághormont.

Egy-egy utazás akkor is lehet kalandos, ha nem terveztünk bele tudatosan semmi extrémet. Adódhatnak olyan helyzetek, amelyek még emlékezetesebbé tesznek egy-egy átlagosnak induló kirándulást, nyaralást. Ha pedig valaki már rutinosabb túrázó, akkor akár egyre bátrabb lesz, és hosszabb, nehezebb útvonalat tűz ki magának célként. Kipróbálja a hegymászást, új csúcsokat hódít meg.

Az utazás lehetősége nem mindenkinek adatik meg, pláne nem sűrűn, de ha csak pénztárcád engedi, útra, kalandra, tapasztalatszerzésre fel!

(Forrás: marmalade.hu | glassduffle.com, theunworldlytravelers.com/képek)