Jump to content

Híres halottaink a szomszédban

2016. 11. 04. 19:00

A szomszédban, Ausztriában annyi magyar király sírja előtt meghathatjuk a fejünket, amennyi előtt máshol biztosan nem. Ha Bécsbe visz az utatok, ne hagyjátok ki a királyi temetőt.

A ferences szerzetesrend egyik ágát képviselik a kapucinusok. A kapucinusok különböztek más szerzetesektől, mert csúcsos csuklyát és szakállt viseltek. Régóta vágytak már egy saját helyre, egy saját szentélyre. II. Mátyás felesége, Tiroli Anna segítette a kapusinusokat ahhoz, hogy a bécsi Liszt-piacon megkapták azt a helyet, ahol ma is áll a templomuk. Cserébe annyit kellett biztosítaniuk, hogy Tiroli Annát is ide temessék. A Császári kripta 1633 óta ad végső nyughelyet az egykori osztrák uralkodóknak.

A temetkezésnek szigorú rendje alakult ki. A belső szerveket eltávolították a testekből, amelyek külön urnában kaptak helyet és azt egy másik templomban helyeztek el, de a szíveket a Szívkriptába tették. A bebocsátási szertartás látványos, amelynek egyik része az úgynevezett kopogtatási ceremónia. Amikor a gyászmenet elér a templomhoz, bekopogtatnak a templom bronzkapuján. A bent tartózkodó szerzetesek megkérdezik, hogy ki kíván bebocsátást nyerni, és az elhunyt összes rangját fel kell sorolni.

A Császári kripta, vagy ahogyan a németek hívják, a Kapucinus Kripta Bécsben található. A német elnevezés arra utal, hogy a kripta felett álló templom a kapucinus rendé. Az épület maga nem túl impozáns, nem igazán kelti fel a turisták érdeklődését. Valószínűleg te sem csodálkoznál rá az épületre, ha nem tudnád, hogy belseje mit rejt.

Nincs még egy ilyen hely, ahol ennyi nagy magyar nyugszik. Sírjuk, szarkofágjuk sértetlensége csak emeli az eszmei értéket.

A Habsburgok már régóta ide temetkeznek, így nem is csoda, hogy összesen 149-en nyugszanak a Császári kriptában. Itt talált végső nyugalomra 12 császár és 19 császárnő és királynő. 14 magyar királyné és 11 magyar király is itt nyugszik.

A Kapucinus kriptában van egy ikerszarkofág, amely Mária Terézia és férje testét borítja. A méltóságteljes sírhely kimagaslik a többi közül. A császárnő fia, II. József sírja jóval szerényebb, így a kontraszt kitűnik.

Ide van elhelyezve I. Ferenc József és Sissi, azaz Erzsébet császárné, valamint Rudolf koronaherceg szarkofágja is. A sírokon mindig friss virág van kihelyezve, nemzeti színű szalag díszeleg a sírok mellett, amelyekről a kapucinus rendhez tartozó szerzetesek gondoskodnak.

Még a jelenben is temetnek a császári nyughelyre. 1989-ben ide helyezték végső nyughelyére Zita testét. Ő volt az utolsó osztrák császárné. Legidősebb fiát, Habsburg Ottót és feleségét is itt helyezték örök nyugalomra.

(Forrás: marmalade.hu | panoramio.com, shs-schaerding.eduhi.at/képek | youtube.com/videó)