Jump to content

Van egy tó, ami elkápráztat

2016. 10. 23. 17:00

Annyi csoda van a világban, sok titkát már megfejtette az ember, de még mindig vannak olyan megoldásra váró kérdések, amelyekre keresik is a választ a tudósok. Van egy különleges tó a világban, amely ámulatba ejt.

Ausztrália alapjában véve különleges hely, hiszen a világon az egyetlen olyan ország, amelynek kiterjedése egy földrésznyi. Ezentúl növény- és állatvilága is egyedülálló, amely annak köszönhető, hogy évmilliókkal ezelőtt eltávolodott a többi kontinenstől.

Ezen a különleges földrészen, mindentől elkülönülve van egy különleges tó, amelyet Hillier-tónak neveznek. Lehet, hogy sokak számára egyáltalán nem is ismert, de ha megtudod, hogy mitől különleges, valószínűleg bevésődik az agyadba. Hogy miért ilyen különleges egy tó? Hiszen csak víz van benne, gondolhatnánk. Na igen, de ha ez a víz rózsaszínű, akkor már szó szerint egész más színben tűnik fel. A Middle-szigeten található tó olyan egyedi, hogy ahhoz fogható nincs még egy a Földön. Azaz vannak más rózsaszín tavak, amelyeknek színét a benne található mikroorganizmusok adják, de a Hillier-tó más. Abban nem találtak olyan algákat, amelyek a különös színt biztosítanák.

Már az XIX. században is történtek erőfeszítések arra, hogy rájöjjenek mitől ennyire rózsaszín a tó vize. Akkor sem találtak magyarázatot, és 1950-ben sem, amikor már újabb technikával kutatták a tavat, annak vizét. Meg voltak a tudósok arról győződve, hogy a víz színére magyarázatként az algák fognak szolgálni, ám nem így lett. A tó pink színe továbbra is rejtély, hiába folynak kutatások. Annyi biztos, hogy a víz só koncentrációja nagyon magas, de ez sem magyarázat a színére. Egyesek azt állítják, hogy a sókristályokban található baktériumok okozzák a rózsaszínt. Közelről nézve is nagyon feltűnő, azonban felülről nézve tárul az ember szeme elé a hihetetlen rózsaszín. A kontraszt még szembetűnőbb, amelyet a tó körüli erdős terület csak még inkább kiemel. Légi felvételről letekintve olyan a tó, mint egy megrágott rózsaszínű rágógumi lenne. Az óceán kékjéből kiemelkedő zöld sziget belsejében elterülő rózsaszín Hillier tó igazi színorgiát jelent a szemnek.

Nézzétek csak, hát nem elképesztő és szemkápráztató? A mi tetszésünket elnyerte a Hillier, és csak még misztikusabbá teszi az, hogy színére nincs eddig magyarázat.

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com, yourstylishlife.com/képek | youtube.com/videó)